30 Mayıs 2014 Cuma

SİHİRLİ BAHARAT

Yapılan çalışmalarla birçok olumlu etkisi kanıtlanmış ZERDEÇAL, baharatlar arasında önlere geçmiş durumda.

Zerdaçalın olumlu etkilerinin nedeni etken maddesi olan kurkumin.

Sihirli baharatımızın faydalarına bir göz atalım: 



27 Mayıs 2014 Salı

HAMİLELİKTE GEBELİKTE ENFEKSİYON HASTALIKLARI

Enfeksiyon (infeksiyon) hastalıkları denilince çok sayıda ve çeşitli yüzlerce hastalık bu gruba girer. Bunlar çeşitli bakterilerin, virüslerin, parazitlerin yani mikroorganizmaların sebep oldukları hastalıklardır. Hamilelik döneminde geçirilen enfeksiyon hastalıklarını gebelik ve bebek sağlığı üzerinde direk etkisi olanlar ve etkisi olmayanlar şeklinde ikiye ayırabiliriz. Örneğin hamilelikte en sık görülen enfeksiyonlardan idrar yolu enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle, ishal gibi enfeksiyonlar çok şiddetli olmadıkça bebek üzerinden genellikle yan etkisi beklenmeyen ve kendiliğinden veya antibiyotik tedavisi ile iyileşen enfeksiyonlardır. Ancak bazı enfeksiyonlar vardır ki bunlar hamile olmayan bir hasta açısından fazla tehlikesi olmayan ancak hamilelik döneminde geçirildiğinde bebeği ciddi şekilde etkileyebilecek enfeksiyonlardır. Örneğin kızamıkçık, toxoplazma, CMV enfeksiyonları hamile olmayan bir hastada çoğunlukla hayati tehlike oluşturmadan atlatılır ancak hamilelik döneminde geçirilmesi bebek (fetus) açısından ciddi tehlikeler taşır, bebekte çeşitli doğumsal anomalilere neden olabilir. Hepatit B enfeksiyonu hem anne açısından hem de bebeğe geçme riski açısından iki taraflı risk oluşturan bir enfeksiyondur.

Belirtileri:
Enfeksiyon hastalıkları bazen yüksek ateş, halsizlik veya diğer çeşitli belirtilerle dikkat çekebilir. Ancak bazı enfeksiyon hastalıkları hiçbir belirti veya şikayet oluşturmadan  hamilelik öncesinde veya hamilelik sırasında yapılan tahlillerde tesadüfen saptanabilir.

Önlemler ve korunma:
Gebelikte enfeksiyon hastalıklarından korunmak için alınabilecek önlemler hakkında bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Tedavi:
Sonuç olarak enfeksiyon hastalıkları gebelik döneminde çok sık rastlanılan hastalıklardır. Tedavileri de hastalık etkeninin türüne göre ve hastalığın ne zaman geçirildiğine göre, şiddetine göre, bebeğe zarar verme potansiyeline göre çeşitli kriterler göze alınarak planlanır. Her bir hastalık hakkında, belirtileri ve tedavileri hakkında ayrıntılı bilgilere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Tedavide bazı durumlarda antibiyotik, ağrı kesici, ateş düşürücü ve diğer ilaçlar kullanılabilir, buna fayda-zarar oranına göre karar verilir.

Emziren Annelere Beslenme önerileri


Emzirme annenin metabolizmasını etkileyen bir olaydır çünkü vücuttan süte çok miktarda mineral ve vitamin geçer. Aynı şekilde annenin metabolizması ve beslenme durumu da sütün miktarını ve kalitesini etkiler. Bu nedenle emziren anne beslenme konusunda dikkat etmelidir. Normal düzenli emziren bir anne günde 400 - 1000 cc süt vermektedir. Emzirme döneminde annenin daha fazla enerji ve mineral-viramin alması gerekir. Emziren annelerin diğer bayanlara göre günde ortalama 400 kcal fazla enerji almaları gerekir. Emziren annenin günlük alması gereken protein miktarı da artmıştır.

Yağda ve suda eriyen vitaminler anne sütüne geçebilmektedir. Bu nedenle emziren anneler vitaminden zengin diet uygulamalıdır. Uzun süreli vitaminden fakir diyetle beslenmek annenin vitamin depolarının boşalmasına sebep olabilir. Annenin vitamin takviyesi alması da sütteki vitamin miktarını artttırır. Annenin kemik mineral yağunluğu emzirme döneminde zayıflar ve emzirme dönemi bittikten sonra tekrar düzelir. Kemik ve kalsiyum metabolizmasındaki bu değişim ve sonradan düzelme annenin aldığı kalsiyum miktarından bağımsız olarak gerçekleşmektedir o yüzden normalden daha fazla kalsiyum, magnezyum, fosfor alması önerilmez. Emziren bayanların da diğer bayanlar gibi günlük normal miktarda süt-yoğurt tüketmeleri yeterlidir.

Anne aşırıya kaçmadığı sürece yemeyi azaltsa bile bebeğin iyi beslenmesi için sütün miktarı hemen azalmaz. Ancak annede beslenmeyi ciddi derecede bozan bir durum ortaya çıkarsa sütün kalitesi ve miktarı azalabilir. Annenin hafif derecede kilo kaybetmesi süt miktarını etkilemez. Annenin normal insanlar kadar su içmesi veya sıvı içecekler alması yeterlidir, daha fazlasının faydası olmaz. Ne kadar çok sıvı alırsa o kadar çok süt olur diye bir ilişki yoktur. Sıvı alınması ve beslenme çok bozulmadığı sürece süt üretimi kolay kolay azalmaz, bu bebeği korumak için gereklidir.

6 Aylık Gebelik (ALTI AYLIK HAMİLELİK)

6 AYLIK GEBELİK (ALTI AYLIK HAMİLELİK)

GEBELİĞİN ALTINCI AYI
(21.-24. HAFTALAR ARASI DÖNEM)


BU AYDA BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER
21 HAFTALIK HAMİLELİK: Bebeğiniz içinde yüzdüğü sıvının bir kısmını yutmaya başlar ve böylece sindirim sisteminin gelişimine yardımcı olur. Ayrıca bu haftada bebeğinizin kan hücreleri kemik iliğinde yapılmaya başlar.

22 HAFTALIK HAMİLELİK: Bebeğinizin dokunma ve tat alma duyusu gelişmeye başlar. Bunları kendi üzerinde test etmeye başladığını ultrasonda parmak emmesi ya da vücudun değişik yerlerine dokunması şeklinde görebilirsiniz. Erkek bebeklerin testisleri karın içinden aşağıya doğru inmeye başlar. Kız bebeklerde rahim ve yumurtalıkları yerindedir ve vajinası gelişmiştir.

23 HAFTALIK HAMİLELİK: Bebeğinizin akciğerleri dışarıdaki hayata yönelik hazırlanmaya başlar. Eğer bu haftadan önce doğması durumunda akciğerlerin çalışma şansı yoktur. Aynı zamanda solunum hareketine de başlamıştır. Bu haftada doğan bebekler uygun yoğun bakım koşullarında bazen yaşatılabilmektedir, ancak çoğunlukla ciddi sakatlıklar görülmektedir (körlük, zeka geriliği…)

24 HAFTALIK HAMİLELİK: Genellikle bebek baş aşağı durma eğilimindedir. İç kulaktaki denge yapıları gelişmiştir. Bu haftada doğan bebeklerin yaklaşık %50 yaşama şansı vardır.


BU AYDA ANNEDE GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER
- Kan basıncı (tansiyon) normalden düşük seviyededir.
- Kan yapımı artmıştır. Bu sebeple vücutta demir ihtiyacı gebe olmayan kadına göre oldukça yüksektir.
- Diş etlerinizde gebeliğe bağlı kanamalar olabilir.
- Göğüs kafesi artmış solunuma bağlı genişler.
- Göğüs uçlarınızdan sarımsı ufak damlalar gelebilir. Bu doğumdan hemen sonra bebek için oldukça değerli maddeleri içeren ağız sütüdür.
- Rahimde ağrısız kasılmalar ara sıra oluşabilir. Ancak bu gerçek doğumdaki düzenli, gittikçe şiddetlenen, karın ve bel bölgesindeki ağrılı kasılmalar ile karıştırılmamalıdır. Eğer kasılmalarınız sizi endişelendiriyorsa, özellikle ağrılı hale gelmesi ya da saatte altıdan fazla olması durumunda doktorunuza başvurunuz, zira erken doğum işareti olabilir!

22 Mayıs 2014 Perşembe

Gün Aşımı (Bebeğin Günü Geçmesi) Miad Geçmesi

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) ZAMANI GEÇMİŞ, ZAMANI DOLMUŞ, GÜNÜ DOLMUŞ, MİAD AŞIMI, GÜN AŞIMI DOĞUM, SÜRMATURASYON...

41 haftadan uzun süren gebeliklere gün aşımı, sürmatürite, postterm, miad geçmesi, postmatürite, gün geçmesi, günü dolmak gibi isimler verilir. Bu sınır bazı yerlerde 42 hafta olarak kabul edilir. Yaklaşık olarak tüm gebeliklerin %3'ünde görülür. Çok genç ve yaşı büyük annelerde daha sık rastlanır bu duruma. Ortalama gebelik süresi insanoğlunda son menstrüel periodun ilk gününden itibaren 280 gün yani 40 haftadır.

Nedeni net olarak bilinmemektedir.

Günaşımı tanısı koyulurken annenin söylediği son adet tarihi kadar eski ultrason ölçümlerinin güncellenmesi de (özellikle hamileliğinilk 4 ayında girilen ultrasonlar) çok önemlidir.

Günaşımının getirdiği riskler:
Plasentada dolaşım bozulmasına bağlı olarak oksijen ve besin maddelerinin yeterince taşınamaması sonucu fetal distres gelişebilir. Bu nedenle özellikle gün aşımı olan gebeliklerde, bebek hareketleri bir sağlık göstergesi olarak dikkatlice izlenmelidir. Oksien yetersizliğinin artması fetusta mekonyum denen ilk dışkının yapılmasına neden olur. Bebek doğmadan amniyon sıvısı içine yaptığı bu ilk dışkı doğum sırasında ve hatta anne karnında bebeğin akciğerlerine kaçabilir. Mekonyum aspirasyonu denen bu durum bebekte ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca gün aşımı doğan bebeklerin bir kısmı iri bebek olabilir. Bebeğin suyulma azalma (oligohidramnios) olabilir ve bu da kordon sıkışması gibi bazı riskleri arttırır.

Dismatürite sendromu:
Gün aşımı başladığında Dismatürite sendromu adı verilen tablo gelişmeye başlayabilir. Dismatürite sendromu gün aşımı olan bebeklerin yaklaşık üçte birinde görülmektedir. Genellikle cilt altı yağ depolarının kaybı sonucu buruşuk, kuru ve çatlak bir deri, uzun tırnaklar, uzun saçlar, hipotoni denen kas güçsüzlüğü, mekonyumla boyanmış sarı - yeşil veya kahverengi cilt, göbek kordonu ve zarlar ile karakterizedir.

Tedavi:
42 hafta dolana kadar (bazı hastanelerde 41 hafta olarak da alınabilir bu sınır) yakın takip ile gebelik izlenmelidir. Bebek hareketlerinde azalma olup olmadığı takip edilir anne tarafından, ayrıca 40 haftadan itibarek 2-3 günde bir NST çekilir. Gerekirse ultrason ve başka testler de eklenebilir. Herhangi bir soruna rastlanmazsa takiplerde, 41 yada 42 haftada doğum indüklenir. Normal doğum için obstetrik bir engel yoksa suni sancı ile doğum başlatılmaya çalışılır, eğer normal doğuma engel bir durum varsa (iri bebek, anne pelvisinin uygunsuzluğu v.b) bu durumda sezaryen gibi gebelik sonlandırılır.

Gebelikte 41.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

41 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

KIRK BİR HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

41. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 52 cm, ağırlığı 3500 gram kadardır.

Bebeklerin çoğu bu haftaya ulaşmadan doğum gerçekleşir. Hamileliklerin az bir kısmında doğum 41 haftada gerçekleşir. 41 haftanın dolmasına rağmen gerçekleşmeyen doğumlara geç doğum (gün geçmesi, gün aşımı) denir, bu konu hakkında detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Gebelikte 40.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

40 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

KIRK HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

40. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 51-52 cm, ağırlığı 3400 gram kadardır.

40. hafta normalde doğumun tam zamanı olan haftadır. Bebeklerin bir kısmı kırkıncı haftaya gelmeden doğmuş olsa da bir kısmı bu haftayı da anne karnında geçirir. Nadiren bazı bebekler bu haftada doğmaz ve 41. haftaya ulaşır.
Bu haftalarda bebekte kilo almak dışında pek bir değişiklik olmaz; anne, baba ve aile doğum hazırlıkları ve planlamaları ile uğraşır genellikle.

Gebelikte 39.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

39 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

OTUZ DOKUZ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

39. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 51 cm, ağırlığı 3200 gram kadardır.

Otuzdokuzuncu hafta artık her an doğumun gerçekleşebileceği günlerdedir bebek. Bebeğin üzerini kaplayan ince lanugo tüyleri yok olur. Bebeğin akciğer gelişimi ve sürfaktan salgılaması artık tamamen doğuma hazırdır. Bebek rahim içerisinde fazla hareket edemeyecek kadar sıkışıktır.
Bu haftalarda bebekte kilo almak dışında pek bir değişiklik olmaz; anne, baba ve aile doğum hazırlıkları ve planlamaları ile uğraşır genellikle.

Gebelikte 38.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

38 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

OTUZ SEKİZ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

38. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 50 cm, ağırlığı 3000 gram kadardır.

Bu haftalarda bebek artık oldukça büyümüştür. Otuzsekizinci haftada bebeğin kafa çevresi ve karın çevresi eşittir. (Daha erken haftalarda kafa karından büyük olur.)
Bu haftalarda bebekte kilo almak dışında pek bir değişiklik olmaz; anne, baba ve aile doğum hazırlıkları ve planlamaları ile uğraşır genellikle.

Gebelikte 37.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

37 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

OTUZ YEDİ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

37. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 48 cm, ağırlığı 2800 gram kadardır.

Otuzyedinci haftada bebek artık solunum alıştırmaları yapabilir çünkü doğum yaklaşmaktadır ve buna alışması gerekmektedir. Bebek eli ile sıkıca tutma hareketi yapabilir. Bebek dışarıdan ışık veya ses gelen tarafa doğru dönebilir. Bebeğin kilosu ve tombullaşması giderek artar.

Gebelikte 36.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

36 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

OTUZ ALTIHAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

36. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 47 cm, ağırlığı 2600 gram kadardır.

Otuzaltıncı hafta civarında bebek doğum kanalına inmeye başlar. Anne bunu karnının biraz küçüldüğünden anlayabilir. Yağ birikiminden dolayı bebeğin diz, dirsek, boyun, bilek bölgelerinde katlanmalar oluşur. Bebeğin damakları sertleşir. 36. haftada bebek oldukça geliştiği için bu andan itibaren doğan bebekler genellikle yoğun bakıma gerek kalmadan yaşarlar ve çoğunlukla zamanında doğan bebekler gibi bir sıkıntı yaşamadan hayata devam ederler.

Gebelikte 35.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

35 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

OTUZ BEŞ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

35. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 46 cm, ağırlığı 2400 gram kadardır.

Otuzbeşinci haftada yağ dokusundaki artış devam ederken bebeğin el ve ayakları tombullaşır. Erkek bebeklerde testisler dışarıya çıkışlarını tamamlar. Bu haftadan sonra artık bebek rahim içerisinde oldukça fazla yer kaplar ve bu nedenle hareket edecek fazla alan kalmaz, annenin bebeğin hareletlerinde azalma hissetmesi bu nedenledir. Akciğer ve diğer iç organlar neredeyse tamamen olgunlaştığı için bu haftadan itibaren erken doğumla dünyaya gelen bebeklerde solunum sıkıntısı ve diğer problemlerin yaşanma ihtimali çok çok düşüktür.

Gebelikte 34.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

34 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

OTUZ DÖRT HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

34. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 45 cm, ağırlığı 2150 gram kadardır.

Otuzdördüncü haftada bebek artık yeni doğmuş bebekler gibi uyurken göz kapaklarını kapatır ve uyandığında açar. Bebeğin bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla mücadele edebilmesi için gelişir. Bebeğin el tırnakları oldukça uzamıştır. Bebek eliyle cisimleri sıkıca tutabilecek hale gelmiştir. Bu haftada bebeğin akciğer ve diğer organları oldukça olgunlaşmıştır o yüzden bu haftadan itibaren doğan bebeklerde solunum sıkıntısı ve diğer problemler çok az görülür.

Gebelikte 33.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

33 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

OTUZ ÜÇ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ
33. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 43 cm, ağırlığı 1900 gram kadardır.

Otuzüçüncü hafta bebeğin içerisinde bulunduğu amnion sıvısının en fazla miktara ulaştığı haftadır, bu haftadan sonra bu sıvının hafif azalması doğaldır. Beyin gelişimi ve bebeğin kafa çapı artar. Ciltte pembe renk değişikliğine neden olan yağ depolanması devam eder.

Gebelikte 32.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

32 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

OTUZ İKİ  HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

32. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 42 cm, ağırlığı 1700 gram kadardır.

Bebek günün neredeyse %90-95'ini uyuyarak geçirir. Bebeğin saçları oldukça uzamıştır. Ayak tırnakları tamamen gelişmiştir. Cit dokusu iyice kalınlaşır ve pembeleşir. Bebeğin yüzündeki kırışıklıklar azalır.

Gebelikte 31.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

31 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

OTUZ BİR HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

31. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 41 cm, ağırlığı 1500 gram kadardır.

Bu haftalarda bebeğin kilo alması boy uzamasından daha fazla olur. Bebeğin akciğerleri ve sindirim sistemi hemen hemen tamamen geliştir. Bebeğin göz bebeği (iris) ışıkta genişleme  ve daralma yapabilir. Bebeğin cilt altına beyaz yağ depolanmasından dolayı ciltteki kırmızı renk yerini yeni doğan bebeklerdeki gibi pembe renge bırakır.

Gebelikte 30.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

30 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

OTUZ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

30. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 40 cm, ağırlığı 1300 gram kadardır.

Otuzuncu haftada bebeğin kemik iliği kan hücreleri üretebilecek kabiliyettedir. Bebeğin tırnakları uzamaya devam eder. Bebek gözlerini açıp kapatma hareketleri yapar. Bebeğin kalıcı dişleri gelişmiştir ve damakların altında bulunur. Bebek etrafındaki uyaranların oldukça farkındadır artık, etrafına bakabilir ve ışık gelen yöne doğru dönebilir. Bebeğin akciğerleri bu haftada oldukça gelişmiştir, soluk alıp verme kabiliyeti yüksektir.

Gebelikte 29.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

29 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

YİRMİ DOKUZ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

29. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 39 cm, ağırlığı 1150 gram kadardır.

Bebeğin beyni artık solunum, vücut ısısı gibi yaşamsal olayları kontrol edebilecek kadar gelişmiştir. Cilt altında yağ dokusu artmaya devam eder. Gözlerini sağa sola hareket ettirebilir. Bebek bu haftalarda artık ışık, ses, koku ve tat gibi duyguları daha iyi algılayabilir. Ancak su içerisinde olduğu için ses ve ışığı dışarıdaki bir bebek kadar net algılayamaz. Kafasını ışık gelen tarafa doğru çevirebilir. Kemik iliği kan hücreleri yapımını tamamen gerçekleştirebilir hale gelmiştir. Bebek her gün yarım litre idrar yapar ve bu idrar amnion sıvısına karışır.

Gebelikte 28.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

28 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

YİRMİ SEKİZ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

28. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 37 cm, ağırlığı 1000 gram kadardır.

Yirmisekizinci haftada kaş ve kirpikler tamamen oluşmuştur, saçlar uzamaya devam eder. Göz kapakları daha fazla açılır. Bebeğin vücudu tombullaşmaya ve yuvarlaklaşmaya devam eder, yağ ve kas dokusu artar. Bebek artık doğsa bile akciğerleri nefes alıp verme kabiliyetine erişmiştir ancak yine de bu haftalarda doğan bebeklerin bir kısmında solunum sıkıntısı yaşanabilir. Bebeğiniz artık sizin sesinizi tanıyabilir.

Gebelikte 27.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

27 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

YİRMİ YEDİ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

27. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 37 cm, ağırlığı 875 gram kadardır.

27. hafta gebeliğin son terimesterinin (son 3 ayının) başladığı dönemdir. Yirmiyedinci haftada beyin ve akciğerler hızla gelişmeye devam eder. Göz kapakları açılmaya başlar. Gözün retina tabakası gelişir ve ışığın algılanarak beyine iletilmesinde rol alır.

Gebelikte 26.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

26 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

YİRMİ ALTI HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

26. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 35 cm, ağırlığı 760 gram kadardır.

Yirmialtıncı haftada akciğerlerde alveol denilen hava kesecikleri gelişmeye başlar. Akciğerlerde sürfaktan denilen madde salgılanmaya başlar. Sürfaktan akciğerlerdeki hava keseciklerinin iç yüzeyini kaplar ve solunuma yardımcı olur. Bu haftalarda erken doğan bebeklerin solunum yapabilmesi için bu gelişmeler çok faydalıdır. Bebeğin cildindeki yağ ve ter bezleri aktifleşir. Tırnaklar, kaş ve kirpikler uzamaya devam eder. Etraftaki sesleri ve sizin sesinizi duyabilir, ani seslere hareket ederek karşılık verebilir. Dışarıda yoğun ışık varsa bunun az bir kısmı rahim içerisine geçebilir ve bebek bunu farkedebilir. Bebek dışarısının aydınlık veya karanlık olduğunu farkeder. Bebeğin cildi hala incedir ve  ciltteki kan damarları görünecek şekilde ışığı geçirir.

Gebelikte 25.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

25 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

YİRMİ BEŞ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

25. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 34 cm, ağırlığı 650 gram kadardır.

Yirmibeşinci hafta civarında bebeğin omurilik (vertebra) yapıları kemik, eklem ve bağlarıyla şekillenmeye başlar. Akciğerlerdeki kan damarları gelişir. Burun delikleri açık hale gelir. Kemikleri şekillenmeye devam eder.

Gebelikte 24.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

24 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

YİRMİ DÖRT HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

24. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 30 cm, ağırlığı 600 gram kadardır.

Bebek kas dokusu ve yağ dokusundaki artışa paralel olarak kilo almaya devam eder. Artan yağ dokusu vücut ısısını ayarlamaya yardımcı olur, özellikle erken doğan bebekler için bu çok önemlidir. Akciğer gelişimi de bu haftalarda hızlanır bu nedenle bu haftalardan itibaren doğan bebeklerin düşük de olsa yaşama şansı vardır ancak 24 haftadan önce akciğer gelişimi çok az olduğu için bebeklerin yaşama şansı hemen hemen hiç yoktur.

Gebelikte 23.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

23 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

YİRMİ ÜÇ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

23. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 29 cm, ağırlığı 500 gram kadardır.

Bebeğin vücudu gün geçtikçe daha çok normal oranlara yaklaşır, giderek büyür ve tombullaşır böylece giderek daha fazla yeni doğan bir bebeğe benzemeye başlar. Orta kulak kemikleri bu dönemde sertleşir. Pankreas bezi gelişir. Bebeğin bütün vücudu yoğun şekilde ince lanugo tüyleriyle kaplanmıştır.

Gebelikte 22.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

22 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

YİRMİ İKİ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

22. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 28-30 cm, ağırlığı 430 gram kadardır.

Yirmiikinci haftada bebeğin göz kapakları ve burun delikleri oldukça şekillenmiştir. Kaş ve kirpikleri tamamen oluşmuştur. Bebeğin parmak izleri tamamen oluşmutur.Dışarıdan gelen şiddetli sesler bebeğin uyanmasına sebep olabilir. Bebek tekme arabilir ve annesi bunu sıklıkla hisseder. Bebek kendi etrafında dönebilir. Bebeğin burun şekli daha fazla belirginleşir.  Erkek bebeklerin testisleri bu haftada karın boşluğundan dışarıya torbaların içerisine doğru inmeye başlar.

Gebelikte 21.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

21 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

YİRMİ BİR HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

21. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 27 cm, ağırlığı 350 gram kadardır.

Yirmibirinci hafta civarında bebekte hızlı büyüme ve uzama dönemi yavaşlamaya başlar, bundan sonra bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Bebeğin bacakları vücuduna göre normal orana gelir. Bu haftalara kadar amnion sıvısı içerisinde daha rahat ve bol alanda duran bebek artık oturma pozisyonuna benzer şekilde dizlerini kırarak duracaktır ve genellikle baş aşağı olacak şekilde dönecektir. Bebeğin kaş ve kirpikleri yeni yeni belirmeye başlar, saçları belirginleşir. Bebek ara ara uyur ve uyanır, bunu hareketlerinden anlayabilirsiniz.

Gebelikte 20.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

20 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

YİRMİ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

20. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 25 cm, ağırlığı 300 gram kadardır.

Yirminci hafta ile gebelik süreci yarıya ulaşmış olur. Bebeğin saçları uzamaya başlar, lanugo denen ince tüyler bütün vücudunu kaplar. Kız bebeklerde rahim (uterus) oluşmaya başlar. Bebek akciğerlerini alıştırmak için soluk alıp verme hareketleri yapar. Bebeğin kulakları tamamen gelişmiştir ve rahim içerisinde annesinin damarlarından ve barsaklarından gelen sesleri duyabilir, dışarıdan gelen kuvvetli sesleri de duyabilir.

Gebelikte 19.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

19 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

ON DOKUZ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

19. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 15 cm, ağırlığı 250 gram kadardır.

Bebeğin cildinini kaplayan lanugo tüylerine verniks kazeoza denilen kaygan madde eklenir. Verniks kazeoza denilen beyaz peynirimsi madde bebeğin bütün cildini kaplar ve bebeğin cildini içinde bulunduğu sudan korur. Bebekler doğduğunda bu beyaz verniks kazeoza maddesi üzerlerinde görülür. Bir insan bir kaç saat bile su içerisinde kaldığında cildi buruşmaya başlar, 9 ay su içerisinde kalan bebeğin cildinde buruşma olmamaktadır verniks maddesi sayesinde. Lanugo denilen ince tüyler bazı yeni doğan bebeklerin yüz ve kulaklarında görülebilir.   Plasenta (bebeğin eşi) büyümeye devam eder ve bebeğin beslenmesini sağlar. Eğer bebek kız ise yumurtalıklarında primitif yumurta hücreleri oluşmaya başlamıştır. Bebek REM uykusuna geçer ve bu nedenle uykusunda rüya görebilir diye tahmin edilmektedir.

Gebelikte 18.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

18 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

ON SEKİZ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

18. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 14 cm, ağırlığı 200 gram kadardır.

Onsekizci haftada bebeğin ellerinde ve ayaklarında parmak izleri ve katlantılar oluşmaya başlar. Mekonyum (bebeğin ilk dışkısı) barsaklarında birikmeye başlar bunu doğumdan sonra dışarı atacaktır. Erkek bebeklerde prostat bezi gelişmeye başlar. Bebek bu haftalarda hıçkırabilir, tekme atabilir, yutabilir. Bebek hareketleri bu haftada anne tarafından  çoğunlukla hissedilir.

Gebelikte 17.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

17 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

ON YEDİ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

17. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 13 cm, ağırlığı 140 gram kadardır.

Onyedinci haftadan itibaren bebeğin cilt altı dokusunda yağ depolanması artar ve bebek daha hızlı kilo almaya başlar. Bu yağ depolanması bebeğin ısı regülasyonu açısından önemlidir. Bebek yutkunma, gözünü açıp kapama, emme gibi refleksleri yapabilir. Dışarıdan gelen yüksek sesler bebeğin hareket etmesine neden olabilir.

Gebelikte 16.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

16 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

ON ALTI HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

16. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 11 cm, ağırlığı 100 gram kadardır.

Onaltıncı haftada anne bebek hareketlerini hissetmeye başlayabilir ancak özellikle ilk gebeliklerde bu daha geç olabilir ve 20. haftayı bulabilir o yüzden henüz hareketleri hissetmiyorsanız telaş etmemelisiniz. Bebeğin bacakları artık kollarından daha uzundur ve sık sık hareket eder ,artık hareketleri daha koordine ve güçlüdür. Bebeğin hareket edebileceği rahim içerisindeki alan artık daha geniştir. Bebeğin tırnakları iyice gelişmiştir. Bebek kafasını artık dik tutabilir. Bebeğin kız veya erkek cinsiyeti bu haftalarda genellikle ultrason ile tespit edilebilir.

Gebelikte 15.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

15 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

ON BEŞ HAFTALIK HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

15. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 10 cm, ağırlığı 70 gram kadardır.

Onbeşinci gebelik haftasında bebeğin bütün cildini lanugo denen incecik tüyler kaplamaya başlar ve bunların gelişmesi 26. haftaya kadar sürer. Lanugo denilen ince tüyler bazı yeni doğan bebeklerin yüz ve kulaklarında görülebilir. Bebek bu haftalarda parmağını emmeye başlar. Bebeğin kemikleri sağlamlaşmaya başlar. Bebeğin cildi henüz çok incedir. Bebeğin dilindeki tat tomurcukları gelişmiştir. Annenin yediği besinlerdeki çeşitli tatlar rahimdeki amnion sıvısına geçebilir ve bebek bu tatları az da olsa alabilir. Bebeğin göz kapakları bu haftalarda sıkıca kapalıdır, hamileliğin son 3 ayına kadar kapalı kalacaktır.

Gebelikte 14.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Mehtap Derelioğlu hamileliğin 14. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:

  • Bebeğimizin el parmakları belirginleşmiş parmak izi oluşmuştur. Parmaklar ayırt edilmeye başlar ve baş parmağın diğer parmaklara doğru hareketi izlenir. 
  • Dalak oluşmaya başlamış, kan hücrelerinin atılması ve antikor görevi başlamıştır.
  • Cinsiyet organları gelişimine devam eder.
  • İnce ve kalın bağırsakların şekil ve oluşumları devam etmektedir.
  • Anne karnında fetüsün nefes alıp verme, yutma ve emme refleksleri oluşmaktadır.
  • Ultrasonografide aktif hareketleri izlenmeye başlanır.
  • Bebeğin cildi ince olup üzerinde lanugo denilen ince küçük tüylerle kaplı olup büyümeleri 7 aya kadar devam etmektedir.
  • Troid bezleri çalışmaya başlar, aynı zamanda tükrük bezleride fonksiyon görmeye başlar.
  • Bebeğin boyu baş popo mesafesi 8-10 cm boyutlarında ve kilo 40-60 gr arasındadır.
  • Annelerde bu hafta göğüs uçlarında ve kahverengi kısım olan aneola bölgesinde renk olarak koyulaşma başlar.
  • Göğüsler hacim olarak artmış ve ağırlaşmıştır. Memelerin üzerinde genişlemiş damarlar izlenebilir.
  • Gebelikle birlikte göğüslerde emzirmeye hazırlık başlamıştır. Süt kanallarında genişlemeler olur. Gebelerin %50'sinde gebelik dönemlerinde göğüslerinden süt gelebilir.
  • Bu haftalarda eğer kabızlığınız devam ediyorsa yürüyüş ve uzman eşliğinde egzersizler yapabilirsiniz.
  • Büyük abdest hissi geldiğinde ertelememek gerekir.
  • Günde 1,5-2,5 lt arasında sıvı tüketilmelidir. Lifli gıdalar terch edilmeli,  sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Tam tahıl ve baklagiller tercih edilmeli az az ve sık sık beslenmeye özen gösterilmelidir.
  • Bu dönemde alınan kilolar eklemler arasındaki sıvı birikimleri bazen el bileğinden geçen sinirleri basıya uğratarak ellerde karıncalanma, uyuşmaya ve ağrıya neden olabilir.

20 Mayıs 2014 Salı

Gebelikte 13.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

13 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

ONÜÇÜNCÜ HAFTADA HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

13. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık olarak 7 cm, ağırlığı 20 gram kadardır.

Bebeğin gözleri daha önce birbirinden uzakken bu haftada birbirine yaklaşmaya başlar, kulaklar normal yerlerine doğru ilerler ve bebeğin yüzü normal insan yüzüne benzemeye başlar. Bebeğin ses telleri oluşmaya başlar. Bu haftada bebeğe yakından bakılabilse cinsiyeti dış genital organlarına bakarak söylenebilecek kadar gelişmiştir. Bu haftalarda ancak çok gelişmiş ultrason cihazları ile cinsiyeti tahmin edilebilir, daha net görülebilmesi için bir kaç hafta daha büyümesi gerekecektir. Bu haftada bebeğin karaciğerinden safra sıvısı salgılanabilir, pankreas bezinden insülin üretimi başlamıştır. Bebeğin damaklarının aştında 20 adet dişi oluşmuştur. Bebek içerisinde bulunduğu amnion sıvısını yutar ve tekrar idrar olarak çıkartır, idrar da amnion sıvısına karışır.

Gebelikte 12.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

12 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

ONİKİNCİ HAFTADA HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

12. gebelik haftasında bebeğin boyu yaklaşık 5 cm, ağırlığı 15 gram kadardır.

Bu haftada bebeğin bütün organları şekillenmiştir, oluşmuştur. Oluşmuş bütün bu organlar doğuma kadar büyümeye devam edecektir. El ve ayak parmakları birbirinden ayrılmıştır. (ördek ayağı gibi yapışıktı daha önce). Tırnaklar oluşmaya devam eder, henüz tam olarak oluşmamıştır. Bebeğin erkek veya kız olmasına bağlı olarak dış genital organları şekillenmeye başlar, bir iki hafta içerisinde ultrason ile ayırt edilebilecek hale gelir. Bu haftada düşük gibi nedenlerle çıplak gözle görülebilen bebeklerin cinsiyeti anlaşılabilir ancak ultrason ile henüz anlaşılamaz.

Gebelikte her bir 3 aylık döneme trimester denir, gebelik dönemi 3 trimester'dan oluşur. 12. hafta bittiğinde gebeliğin ilk trimesteri bitmiş olur.

Gebelikte 11.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

11 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

ONBİRİNCİ HAFTADA HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

11. gebelik haftasında bebeğin uzunluğu yaklaşık 4 cm kadardır, ağırlığı 7 gram kadardır. Bebeğin kafasının büyüklüğü boyunun yarısı kadardır.

Bebeğin organ ve dokularının gelişimindeki en kritik süreç bitmiştir çünkü ilk 10 hafta bebek gelişiminde en kritik ve en hassas dönemdir, ilaç ve toksik maddelere karşı bebeğin en hassas olduğu dönemdir.

Bu haftaya kadar bebeğe embriyo denirken bu haftadan itibaren artık fetus diye adlandırılır, 11. haftadan doğuma kadar olan döneme fetal dönem denir. Bu haftalarda bebek ve anne rahmi arasında kan dolaşımı başlar ve plasenta (bebeğin eşi) görev yapmaya başlar. Bebeğin kalp, damar sistemi, beyin, sinir sistemi, iskelet sistemi işlevsel hale gelmiştir. Bebek 11. haftadan itibaren fetal dönemin başlamasıyla artık hızlı büyüme  ve olgunlaşma sürecine girer ve doğuma hazırlanır. Bebeğin el ve ayak tırnakları gelişmeye başlar, saç folikülleri oluşur.

Gebelikte 10.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

10 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

ONUNCU HAFTADA HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

On haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 3 cm, ağırlığı 4 gram kadardır.

Bu haftaya kadar bebeğe embriyo denirken bu haftadan sonra artık fetus diye adlandırılır, 10. haftadan sonraki döneme fetal dönem denir.
10. haftada bebek artık rahim içerisinde amnion sıvısı içinde hareket etmeye başlar ancak anne henüz harketlerini hissedemez, ultrason ile hareketler görülebilir. El ve ayak eklemleri, diz, dirsek, parmaklar oldukça şekillenmiştir. Henüz bu kadar erken haftada bile bebek eline dokunan bir cismi tutma refleksini edinmiştir. Dış kulak ve üst dudak şekillenmiştir. Bu haftada gerçekleşen en ilgi çekici olaylardan birisi bebeğin kuyruk kısmının düzleşerek görünmez hale gelmesidir. Bebek nefes alıp verme hareketleri yapar, bunu hava ile değil amnion suyu yutarak yapar ve ilk defa idrar yapmaya başlar.

Gebelikte 9.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

9 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

DOKUZUNCU HAFTADA HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

Dokuz haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık 2 cm, ağırlığı 2 gram kadardır.

9. hafta embriyonik dönemin son haftasıdır. Bundan sonra fetal dönem başlayacaktır ve embriyo onuncu haftadan sonra fetus olarak adlandırılacaktır.
Dokuzuncu haftada bebekte kemik ve kıkırdak dokular oluşmaya başlar. Gözler gelişir, dil oluşmaya başlar. Bebeğin el parmakları görülebilir seviyede gelişmiştir ancak henüz çok kısa ve hala ördek ayağı gibi bitişik şekildedir. İç genital organlar erkek cinsiyette testis, kız cinsiyette yumurtalık (over) olacak şekilde oluşmuştur ancak bebeğin cinsiyeti henüz söylenemez. Daha önceki haftalarda ilk oluşum aşamasında bebeğin göbek kordonu etrafından dışarı doğru çıkmış olan barsaklar artık karın içerisine doğru göç etmeye başlar. Bebek bu haftada ilk defa içme işlemini gerçekleştirir ve ilk içtiği içecek amnion sıvısıdır (bebeğin içerisinde bulunduğu su). Bebeğin refleksleri gelişir, örneğin bu haftalarda ultrason muayenesinde rahim duvarına dokunulursa bebek hareket etmeye başlar. 9. haftada kalp kapakları, retina ve burun ucu oluşmaya başlayan diğer yapılardır.

Gebelikte 8.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

8 HAFTALIK GEBELİK (HAMİLELİK) GÖRÜNTÜSÜ

SEKİZİNCİ HAFTADA HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

Sekiz  haftalık gebelikte bebeğin boyu yaklaşık bir buçuk santimetredir (1.5 cm), kilosu henüz 1 gram kadardır.

Sekizinci haftada bebeğin kol ve parmakları, dirsekleri şekillenmiştir. Bacak tomurcukları büyümeye başlar, ayak çentikleri oluşmaya başlar. Parmak araları hala birbirine yapışıktır. Yüz, göz, burun ve kulaklar şekillenmeye devam eder. Damakların altında ileride dişleri oluşturacak olan tomurcuklar bu kadar erkenden oluşmaya başlar. İleride testis veya overleri (yumurtalık) oluşturacak olan iç genital yapılar gelişmeye başlar. Bebeğin sırt kasları omurga etrafında belirginleşmeye başlar. Kemikler sertleşmeye başlar. Anne ve bebeği birbirine bağlayan göbek kordunu ve içerisindeki damarlar işleve başlar.

Gebelikte 7.Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

YEDİNCİ HAFTADA HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

Yedi haftalık gebelikte bebeğin boyu 7-8 mm civarındadır yani yaklaşık olarak bir pirinç tanesi kadardır.

Bebeğin kol ve bacakları şekillenmeye devam eder ancak henüz tam olarak vücuttan ayrı kol, bacak ve parmaklar oluşmamıştır. Beyin, omurga, büyük damarlar, göz ve barsak, böbrek, karaciğer gibi organlar gelişmeye başlamıştır. Gözler kafanın yan taraflarından ön tarafına doğru hareket etmeye başlar ve göz kapakları gelişmeye başlar. Kol ve bacaklara ait kemik yapılar gelişmeye başlar ancak henüz tam olarak oluşmamıştır. Bebeğin genital (kız - erkek) yapısını oluşturacak kabartı belirginleşir ancak henüz cinsiyeti anlaşılacak kadar gelişmemiştir.

Gebelikte 6. Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

ALTINCI HAFTADA HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

Altı haftalık gebelikte bebeğin kalp atışları rahatlıkla ultrason muayenesinde duyulabilir ve görülebilir. Bebeğin boyu çok küçük 4-6 mm kadardır. Kilosundan bahsetmek henüz mümkün değildir. Bebeğin solunum ve sindirim sistemini oluşturacak ilk yapılar belirginleşir.

6. haftada bebeğin göbek kordonu oluşur. Gözler, kulaklar ve ağız boşluğu belirmeye başlar. Bebeğin beyni gelişmeye ve aktivite göstermeye başlamıştır. Bebeğin ileride kol ve bacaklarını oluşturacak tomurcuklar şimdiden belirginleşmeye başlar.

Gebelikte 5. Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

BEŞİNCİ HAFTADA HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

Beş haftalık gebelikte bebeğin boyu 1-3 mm civarındadır. Kilosundan bahsetmek henüz mümkün değildir. Ultrason ile görülebilir, kalp atışları bazen duyulabilir. Bebeğin beyin, kalp-damar ve sinir ve diğer organ sistemleri gelişmeye başlar.

Gebelikte 4. Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

DÖRDÜNCÜ HAFTADA HAMİLELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU, BÜYÜKLÜĞÜ

Gebelik 4 haftalık olduğunda yani en son adet kanamasının ilk gününden itibaren 4 hafta süre geçtiğinde rahim içerisine gelmiş ve yerleşmiş olur, bu haftadan önce rahim içerisinde gebelik görülmez.
4 haftalık gebeliğin boyu gözle veya ultrasonla görülemeyecek kadar küçüktür, yaklaşık 1 mm boyundadır. Kalp atışları da bu haftada görülemez ve duyulamaz. Plasenta (bebeğin eşi) bu ilk haftalardan itibaren gelişmeye başlar, daha ileri haftalarda bebeğin beslenmesinden sorumlu olacaktır.

Gebelikte 3. Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

ÜÇ HAFTALIK GEBELİK

Gebelik haftaları 4. haftadan başlayarak sayılır. Bu nedenle bir, iki veya üç haftalık gebelikten söz edilmez. Bunun sebebi hamileliğin "son görülen adetin ilk gününden" sayılarak hesaplanmasıdır. Bu nedenle hamilelik rahime yerleştiğinde ve adet gecikmesi farkedilen ilk günlerde 4 haftalık olur. Dolayısıylaa 3 haftalık gebeliğin görüntüsünden de sözedilemez.
Aşağıdaki linkte verilen otomatik hesaplayıcı ile kaç haftalık hamile olduğunuzu hesaplayabilirsiniz.

Gebelikte 2. Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

Hamilelik haftaları 4. haftadan başlayarak sayılır. Bu nedenle bir, iki veya üç haftalık hamilelikten söz edilmez. Bunun sebebi hamileliğin "son görülen adetin ilk gününden" sayılarak hesaplanmasıdır. Bu nedenle hamilelik rahime yerleştiğinde ve adet gecikmesi farkedilen ilk günlerde 4 haftalık olur.
Dolayısıyla iki haftalık hamileliğin görüntüsünden de sözedilemez.

Gebelikte 1. Hafta Neler Oluyor (Hamilelik)

BİR HAFTALIK GEBELİK

Gebelik haftaları son adet tarihinizin ilk gününden başlayarak sayıldığı için gebelik rahime yerleştiğinde 4 haftalık olur. O yüzden 4 haftadan öncesinde rahimde bir gebelik veya bebek varlığından söz edilemez dolayısıyla bir haftalık hamilelik görüntüsünden de söz edilemez.

En son görülen adetten 2 hafta sonra yumurtlama olduğu için döllenme bu günlerde oluşur. Bu yüzden gebeliğin 1. veya 2. haftası denilen günlerde aslında henüz hiçbir gebelik yoktur. 3. hafta döllenme ve rahime doğru yol alma ile geçer. Ancak 4. haftada rahime gebelik ulaşır ve buraya yerleşir. Ultrasonla görülmesi 5. - 6. haftaları bulur.


Bu nedenle gebelik haftaları 4'ten başlayarak sayılır, 1, 2 veya 3 haftalık gebelikten söz edilemez.

Örneğin ayda bir adet gören ve en son 1 ağustosta adet gören bir anne adayı 1 eylülde görmesi gereken adetini göremeyince hamile kaldığından şüphelenir. Bu esnada muayene veya hamilelik testleri ile hamile olduğu saptanırsa 4 haftalık hamile olduğu söylenir (1 haftalık değil). Çünkü hamilelik haftaları son adet tarihinin ilk gününden sayılarak hesaplanır.


Konu ile ilgili olarak aşağıdaki yazı daha ayrıntılı bilgi verebilir:
- Gebelik Haftası Hesaplama - Kaç Aylık Hamileyim?

18 Mayıs 2014 Pazar

GEBELİK (HAMİLELİK) HAFTASI HESAPLAMA

Aşağıdaki otomatik hesaplayıcı normal yolla veya ilaç, aşılama gibi tedavilerle hamile kalanlar içindir.
Dikkat: Doğru hesaplama için bilgisayarınızın tarih ayarının doğru olduğundan emin olun.
En son adetinizin başladığı tarihi girin (bittiği tarihi değil) :
Gün:
Ay:
Yıl:
-
hafta günlük hamilesiniz
TAHMİNİ DOĞUM TARİHİNİZ:
Bu doğum tarihi yaklaşık tarihtir. Doğumların çoğunluğu bu tarih ile 15 gün öncesi arasında olur
Burada hesapladığınız gebelik ve doğum haftası adetinize göre hesaplanmaktadır bu nedenleyanıltıcı olabilir. Kesin öğrenmek için doktorunuzun ultrason ölçümü ile karşılaştırması gerekir. 
KAÇ AYLIK HAMİLEYİM?
Hamile bayanların çoğu gebelik haftasını hesapladığı halde veya doktoru haftasını söylediği halde "kaç aylık" olduğunu merak etmektedir. Kaç aylık gebeyim? Kaç ay bitti? Kaç aya girdim? Aslında bu haftalar ve aylar arasındaki uyumsuzluk ve karışıklık 1 ayın tam 4 hafta olmamasından kaynaklanıyor. 1 ay 4 hafta 3 gün sürüyor yaklaşık.  Önemli olan ay hesabı  değil hafta hesabıdır. Gebelik süreci 40 haftadır. Bu konuda kafa karışıklığına meydan vermemek için doktorların yaklaşık olarak kabul ettiği ay ve haftalar şöyledir:

4-5 haftalık gebeliklere 1 aylık denilir
8-9 hafta bittiğinde 2 ay bitmiştir
12-13 hafta bittiğinde 3 ay bitmiştir
16-17 haftalar bittiğinde 4 ay bitmiştir
20-21 haftalar bittiğinde 5 ay bitmiştir
24-25 haftalar bittiğinde 6 ay bitmiştir
28-29 haftalar bittiğinde 7 ay bitmiştir
32-33 haftalar bittiğinde 8 ay bitmiştir
36 hafta bittiğinde 9 ay bitmiştir ve son aya girilmiştir. (Doğum 9 ay değil 10 ay gibi oluyor bu durumda)
40 hafta bittiğinde --> 9 ay 10 gün denilen yani toplam 280 gün tamamlanmıştır bu da 40 hafta eder.
Tekrar belirtmekte fayda var ki hangi ay bitti hangi aya girdim gibi sorularla kafa karışıklığı yaşamanıza gerek yoktur, önemli olan ay hesabı değil hafta hesabıdır çünkü gebelikte herşey haftalara göre yapılır ve haftalara göre hesaplanır. Gebelik toplam 40 haftadır. Doğumların çoğu 38-40 hafta arasında gerçekleşir. Bazen günü geçenlerde 41 haftada doğum gerçekleşir. Bunlar hesaplanırken de son adetinizin başladığı ilk güne göre hesaplanır.


13 Mayıs 2014 Salı

TATLI SAĞLIK TOPLARI (70 KALORİ)

Diyet programı boyunca enerjinizin düştüğü ve tatlılara saldırdığınız anlar olmuştur elbet.

Bu sorununuza derman olmak için sizlerle tatlı sağlık toplarını tanıştıralım.

İşte bizim tatlı sağlık toplarının faydaları:

  • Enerjinizi arttıracak.
  • Tatlı isteğinizi azaltacak.
  • Vitamin ve mineral sağlayacak.
  • Bağırsaklarınızı çalıştırarak, metabolizmanızı hızlandıracak






Malzemeler:

- 200 gr kuru kayısı
- 200 gr kuru incir
- 100 gr hurma
- 100 gr ceviz
- Tarçın


Yapılışı:

Tüm malzemeleri dilimleyip, 1 yemek kaşığı tarçın ekleyerek mutfak robotundan geçirin ve 1,5 yemek kaşığı kadar avucunuza alarak top haline getirin. AFİYET OLSUN :)