3 Temmuz 2014 Perşembe

Ramazanda Sağlıkla Zayıflayın

Biz diyetisyenlerin açlık diyetleriyle zayıflamayı önermediğini biliyorsunuz. Günlerin uzun olması nedeniyle, bu sene ramazan boyunca uzun süre aç kalınıyor ve verilen kilo da daha çok kas ve su kaybı oluyor.

Önerilerimize dikkat ederek ramazan boyunca kas ve su kaybını önlemeniz,  sağlıklı kilo vermeniz mümkün.

Öncelikle iftarda uzun süre aç kalmış ve yavaşlamış metabolizmanıza yüklenmemeniz gerek.

En önemli noktalardan biri de SU

6 saatlik zaman dilimi içinde en az 2 lt su içmeniz gerekli.

Sahurda ne yemeli ?

* Tok kalabilmek için protein kaynaklarını tüketmenizi öneriyoruz.

Tuzsuz az yağlı peynirler, sebzeli omlet, yulaflı omlet, haşlanmış yumurta..

* Sağlıklı yağlar tüketin.

Ceviz, badem, çörek otu ve keten tohumu vücudun sağlıklı yağ asidi ihtiyacını karşılar.

* Sebze ağırlıklı beslenin.

Sahurda yapılan bol yeşillikli bir salata ya da söğüş midenizi dolduracak ve sizi tok tutacak, aynı zamanda vitamin ve mineral desteği sağlayacaktır.

* Kızartmalardan ve hamur işlerinden uzak durun.

Bunlar hem susuzluğa hem de mide rahatsızlığına neden olur.

* Tam buğdaylı, lifli ekmekler.

Ramazan pidesi yemek istiyorsunuz, biliyoruz. Ama tam tahıllı ekmek tercih ederek, daha uzun süre tok kalırsınız ve sindirim sisteminiz daha fazla çalışır. Pide yerseniz de 1 avuç içini geçmeyin.

* Sıvı tüketin.

Sahurda su, şekersiz çay, yarım yağlı süt, ayran, 1 çay bardağını geçmeyecek kadar taze sıkılmış meyve suyu tüketebilirsiniz.


İftarda ne yemeli?

* Başlangıç yapın.

Orucunuzu hurma ve zeytin ile açın. Bu besinler kan şekerinizi ve sodyum düzeyinizi normal düzeye getirerek, halsizliğinizi ortadan kaldırmaya yardımcı olur.


* Sıvı besinler tüketin.

Ramazanda çorbalar çok daha önemli bir yer alır. Bağırsaklarınızı çalıştırır ve midenizi yatıştırır. Yaz döneminde soğuk çorbaları tercih edebilirsiniz.

* Ana yemek


Çorbanızı içtikten sonra ana yemeğe geçmek için en az 15-20 dakika beklemenizi tavsiye ediyoruz.
Ana yemekleriniz kızartılmış ya da kavrulmuş olmamalı. Az yağ ile pişirilmeli ya da fırın, ızgara yöntemi ile yapılmalı.

Kilo vermek için mutlaka hafif bir ana yemek tercih edin. Yağsız ızgara/fırında et ya da tavuk yanında ise kabak, mantar, biber sote ya da salata tercih edebilirsiniz

* Yoğurt, ayran, cacık tüketin.

Buzlu bir naneli ayran ya da bol dereotlu, naneli bir cacık hem sizi ferahlatır hem de posa alımınıza katkıda bulunur.

* Bağırsaklarınız çalışmıyorsa;

Ramazanda sık karşılaşılan sorunlardan biri de kabızlık. Bağırsaklarınızın düzgün bir şekilde çalışması için, şekersiz kayısı ya da erik kompostosu yapabilirsiniz. Salatalarınıza 1 tatlı kaşığı kadar keten tohumu ve yoğurt ya da çorbalarınıza ekmek hakkınız yerine 2 yemek kaşığı yulaf ekleyebilirsiniz. Ayran yerine kefir içerek de sindirim sisteminizin çalışmasına katkı sağlayabilirsiniz.




Gece öğününde ne yemeli?


İşte tatlıların en çok kaçırıldığı öğün.

İftardan sonra birçok kişi tatlı ihtiyacı duymakta. Çaylar demleniyor ve uzun süre aç kalan bünyenizi tatlı ile ödüllendirmek istiyorsunuz.

Yapmanız gereken ilk adım çubuk tarçınlı açık çay içmelisiniz, bu tatlı isteğinizi biraz bastıracaktır ve çayın yanında k
uru meyveler tercih etmelisiniz.

Yaz mevsiminde olduğumuzdan çok sık olmaması şartıyla sütlü tatlılar ve sade dondurma da tercih edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder