28 Eylül 2013 Cumartesi

Alfabemiz değişiyor. Türk alfabesine yeni harfler geliyor


'W, X, Q' sinyali
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, 'w, x ve q' harflerinin kullanımına izin verilebileceği sinyalini verdi. Şahin, "Bu harfler, fiilen hayatımızda zaten kullanılıyor, yasal alt yapı oluşturmak bir ihtiyaç" dedi.


Demokratikleşme paketi Başbakan Erdoğan tarafından pazartesi günü saat 11.00'de açıklanacak.

Çözüm sürecinin en önemli ayağı olduğu belirtilen paketin içeriği ise merak konusu.

Pakette Türk Harfleri Yasası'nın değiştirilerek 'x, w, q' harflerinin kullanılmasına izin verileceği iddiaları Karabük ziyareti sırasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e soruldu.

Bu harflerin fiilen zaten kullanıldığını söyleyen Şahin, şunları kaydetti:

"Açıklanmayan bir paketle ilgili değerlendirme yapmam uygun olmaz. Şu anda internet ve bilgisayar kullananlar o harfleri zaten kullanıyor. Fiilen hayatımızda kullanılan harfler. Dolayısıyla fiili bir uygulama var.

Fiili uygulamanın yasal alt yapısını tamamlayarak gerçeğe dönüştürmek herhalde Türkiye'nin bir ihtiyacıdır diye değerlendiriyorum. Bunu mutlaka farklı bir etnik yapının alfabesiyle dili ile ilişkilendirerek yorum yaparsanız konu farklı yönlere çıkar.

Türkiye'nin buna ihtiyacı var. Bilim ve teknoloji geliştikçe, bizim alfabemizde olmayan bazı harfleri kullanır hale gelmişiz. Bunun önünü açıyoruz. Ana dilde eğitimle ilgili Türkiye'de bir sorun kalmadı. 20 veli talepte bulunduğunda okullarda Kürtçe'nin öğretilmesi söz konusu. Bu dil öğretilirken alfabemizdeki harf sayısı buna yeterli değilse, bu konuda adım atmamız gerekebilir. Bu işin tabiatı gereğidir."

1928′DE YASA DEĞİŞİYOR

Arka arkaya alınan kararlar ile sorun belli bir yere kadar aşıldı. Kürtçe seçmeli dersin yanında Kürtçe özel eğitime izin verilmesi ile birlikte üç harfle ilgili yine sorun yaşanacak. Çünkü 1928 yılında çıkartılan ve devrim kanunları arasında yer alan Türk Harflerinin Kabul ve TatbikiHakkında Kanun, Türkçe alfabeyi 29 harfle sınırlıyor ve bunların dışında harf kullanılmasınakapıları kapatıyor.



ÜÇ HARF RAHATÇA KULLANILACAK

Yasanın maddelerinden biri de “Bütün mekteplerin Türkçe yapılan tedrisatında Türk harflerikullanılır” hükmünü içeriyor. Paket kapsamında bu yasada değişikliğe gidilmesi planlanıyor. Yapılacak düzenleme ile Türkçe Alfabe 29 harf olarak kalacak. Bunun yanında x, w, q’nunkullanılmasına ilişkin engeller de kaldırılacak. Üç harf hayatın her alanında rahatçakullanılabilecek. Bu değişiklik özellikle Kürtçe özel eğitimde sıkıntı yaşanmaması için yapılacak.Vatandaşlar, Kürtçe isimleri, köy adlarını da herhangi bir engelleme olmadan kullanma olanağı bulunacak.

AZINLIK OKULUNDA ’AND’ YOK

“Türküm, doğruyum” diye başlayan ve okullarda okutulan “Andımız” da pakette kapsamında değiştirilecek. Gayrimüslim vatandaşların devam ettiği azınlık okullarında okutulmayacak. Diğer eğitim kurumlarında ise şimdilik uygulama devam edecek. Bir şekilde yurtdışınayaşayan Türkiye kökenli gayrimüslimlere vatandaşlık verilmesi de paket kapsamındadeğerlendiriyor.


Türk Alfabesi'ne Yeni Harfler! BDP Teklif Verdi Top Mecliste!

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Hakkâri Milletvekili Adil Kurt; ê, î, x,w,q harflerinin alfabede kullanılması için kanun teklifi verdi. Adil Kurt, 1353 Sayılı Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığı'na sundu.


Teklifin gerekçesinde, Türkçede bulunmayan ê, î, x,w,q harfleri nedeniyle Kürtçe isimlerin fiilen engellendiği belirtildi. "Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki birçok belediyenin anadilde hizmet sunma, Kürtçe basılmış broşür, afiş, davetiye kartlarından dolayı yerel yöneticiler hakkında sayısız davalar bulunmaktadır.

Başta parklar olmak üzere birçok yere verilen Kürtçe isimlere mülki amirleri ve savcılar tarafından, TCK'nın 222. maddesi kapsamında Harf Kanunu'na muhalefetten çok sayıda dava açılmış, parklara ve kültür merkezlerine verilen isimler iptal edilmiştir." denildi.

Teklifle; ê, î, x,w,q harflerinin verilecek tapu kayıtları ve senetleri, nüfus ve evlenme cüzdanları ve kayıtları, askeri hüviyet ve terhis cüzdanı gibi özel isimlerin kullanımının söz konusu olduğu durumlarda ilgili kayıtlarda yer alabilmesi öngörülüyor.


Köktürk, göktürk, orhun alfabesi türklerin en eski alfabesi

Osmanlıca alfabe









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder