4 Şubat 2015 Çarşamba

ZAYIFLAMA İLAÇLARI İŞE YARIYOR MU?

Hızlı bir şekilde kilo vermek isteyenler, mucize arayanlar son zamanlarda internette biraz araştırma yapıp, zayıflama hapları ve çayları sipariş etmekteler.


Piyasada zayıflamak için kullanılan;
50 den fazla özel diyet takviyesi
125’ten fazla ticari kombine ürün bulunmaktadır. 

                2000 yılı sonrası yapılan bilimsel araştırmaları taradık ve bu ilaçların etkilerini inceledik.. 

EFEDRA: Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi tarafından yasaklanmıştır. Yapılan çalışmalarda kilo vermede etkili olduğu fakat sağlık risklerinin yüksek olduğu belirtiliyor. Efedra ile kombine ürünler piyasada hala bulunmaktadır. Bunlara dikkat !

KAFEİN: Yapılan çalışmalar insanlar üzerinde yağ yakıcı bir özelliği olmadığını gösteriyor. Biz herhangi bir sağlık probleminiz yoksa egzersiz öncesi ara öğün olarak ilaç olarak değil doğal yolla alınmasını öneriyoruz.

TURUNÇ, BİTTER ORANGE: Yapılan klinik çalışmalar turunç içeren gıda desteklerinin kullanıldıkları dozda kilo vermede etkili olmadığını göstermiştir. Turunç ekstresini yalnız veya kafeinle beraber kullanan sağlıklı kişilerde; iskemik şok, taşiaritmi, kardiyak arrest, bayılma, kalp spazmı, myokard enfaktüsü, ventriküler aritmi gibi kardiyotoksik yan etkiler ve ölüm görülmüştür.

KROM: İyi tasarlanmış, kapsamlı çalışmaların yokluğundan dolayı, kromun kilo kaybı ve uzun vadeli güvenlik profili ile ilgili bilgiler yetersizdir.

GİNSENG: Ginseng’in glikoz toleransını geliştirebileceği öne sürülmesine rağmen, insanlar üzerinde yapılan rasgele seçimli hiçbir çalışmada kontrol grubuyla karşılaştırıldığında ginsengin kilo vermede etkili olduğu gösterilmemiştir.

GUAR GUM: Hint fasulyesinden elde edilen bir diyet lifidir. Çalışmalardan elde edilen verilerin sonucu, guar gum takviyesinin kilo vermede etkili olmadığını göstermektedir.

L-KARNİTİN: Karnitin eksikliğinde besinlerle alınan yağların birçoğuenerjiye dönüştürülemez ve vücutta birikerek obeziteye sebep olur.Deney hayvanlarıyla yapılmış birçok çalışmada karnitinin yağlarınenerjiye dönüşümünü hızlandırdığı gösterilmiştir.National Academy of Sciences L-Carnitin' in vücut tarafından yeterince üretilebildiği ve dışardan takviye yapılmasının gereksiz olduğunu yayımlamıştır.

KONJUGE LİNOLEİK ASİT(CLA): Günümüzde, CLA’nın kilo kaybı üzerindeki etkinliğini destekleyecek, insanlar üzerinde yapılmış çalışma verileri yoktur.

     Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen zayıflama ve kilo kontrolü amacıyla önerilen, gıda desteği olarak Tarım Bakanlığı’ndan ruhsatlandırılan birçok üründe sibutramin, rimonabant, fenitoin gibi kimyasallara rastlanmıştır.
     Ülkemiz ve dünyadaki durumu birlikte incelersek, piyasada bulunan ürünler hakkında öneride bulunmanın ne kadar güç olduğu görülmektedir. Obezite tedavisinde destek olarak başvurulan doğal ürünlerin çoğunun etkinlikleri hakkında yeterli bilimsel klinik çalışma ve kanıt bulunmamakta, Tarım Bakanlığı’nca ruhsat almış olanların güvenilirlik ve kaliteleri hakkında fikir sunulamamaktadır.

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder