30 Haziran 2013 Pazar

Röntgen Taramaları Nedir? --Çeviri: Kenan Çınar

Özet

X-ışınları elektromanyetik radyasyon parçacıklarıdır. Bir röntgen makinesi, kemiklerin içinden geçen, görünmeyen x-ışınları parcacıkları gönderir, bilgisayar veya ozel bir filmde görüntü kayıt edilir. 

Nasıl calışır?

Normal fotoğraf cekiminde kullanılan filme benzeyen bir film vücudunuzun arka bölümüne yerlestirilir. Makineden gelen X-ışını parçacıkları filme yansır.Filmin bulanık çıkmaması için çekim süresince hareketsiz durmanız gerekir. Daha sonra bu film geliştirilir. Ne kadar çok X ışını filme yansırsa film geliştirildiğinde bu bölgeler o kadar siyah çıkar.  

Vücudunuzun yoğun bölgeleri ışınların filme gecmesini engeller, sonuc olarakta filmde beyaz bir görüntü ortaya çıkar, örneğin kemikleriniz gibi. Vücudunuzun boş veya hava ile dolu olan bölgeleri, filmde siyah görülür.

Yumuşak dokular, örnek olarak kaslarınız ve organlarınız filmde gri renkte çıkar. Grinin tonu bölgenin ne kadar yoğun olduğuna bağlıdır. Fazla yoğun bölgeler daha açık gri gözükür. 


Röntgen ne gösterir? 


Röntgen doktorunuza vücudunuz hakkında çok farklı bilgiler verir. Örnek olarak, kemiklerde kırılma veya diğer sorunlar ve eklem sorunlarını gösterir. Kalbinizin boyutu ve şeklini gösterir böylece bazı kalp sorunları teşhis edilebilir.

Bazen bir sorunun sebebini bulabilmek için sadece rötgen yeterli olur. Bazen röntgen yeterli olmaz ve daha detaylı ışınlama taraması örneğin CT (bilgisayarlı tomografi) veya MRI (manyetik rezonans) cihazı kullanımı gerekebilir.  Vücudunuzdaki (örneğin beyin veya karaciğer gibi) yumuşak dokular icinde, bazen MRI veya CT/bigisayarlı tomografi kullanılır. 

Güvenli midir? 

Doktorlar iyi film elde etmeleri icin gerekli en az radyasyon dozunu verirler.

Acı hissedilebilir mi?

Hayır. Röntgen kesinlikle agrısızdır.

Sonra ne olur?

Elde edilen film bir radyolog/teknisyen tarafından doktorunuza gönderilir ve soktorunuz  sizinle sonuclari görüşür, tartışır.

Kaynak:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder