Beslenme ile ilgili sorularınızı VE aldığınız ilaçlarla olası etkileşimleri mutlaka doktorunuza sorun ve bir uzman diyetisyene danışınız!!
Bu bilgiler, UCSF Helen Diller Kanser Merkezi, University of California, San Francisco, tarafından yaklaşık 400’e yakın araştırmadan derlenerek oluşturulan ‘’Meme Kanseri ve Beslenme’’ kitapçığından izinli kullanımdır.
Okuduğunuz araştırma özetleri, genel bilgi niteliğinde olup, tavsiye değildir. Yazıda referans verilen tüm araştırmaları kaynak bölümünde paylaşılmıştır.
Sağlıklı günler dileğiyle,
Ebru
Sağlıklı günler dileğiyle,
Ebru
İyi beslenerek meme kanserine yakalanma riski ve hastalığın ilerleme ya da tekrar riski azaltılabilir. Beslenmeyle kanser arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasına yönelik yürütülen çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Şunu biliyoruz ki daha iyi beslenildiğinde diyabet, obezite, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılığı azalmakta ve genel yaşam kalitesi artmaktadır. ABD’deki kanser ölümlerinin üçte birinin yetişkinlikteki beslenme alışkanlıklarıyla ilişkili olduğu tahmin edilmektedir [1].
Sağlıklı Beslenmek için Öneriler
• Bitki ağırlıklı beslenin, bol meyve-sebze tüketin
· Tam tahıllar ve fasülye/baklagiller gibi yüksek lifli besinlere önem verin
• Az yağlı gıdalar tüketin; sağlıklı yağları ön plana çıkarın
• İşlenmiş ya da rafine tahıl/un/şekerleri sınırlandırın
• Bol sıvı tüketin
• Sağlıklı bir kiloya kavuşmak ve kilonuzu korumak için egzersiz yapın; daha aktif olun.
Bitki Ağırlıklı Beslenme
Tabağınızın yarısı sebze, %25’i protein, %25’i ise tam tahıllı besinlerden oluşmalıdır
Bitki ağırlıklı bir beslenme programına yaşam boyu bağlı kalınması kadınların hem meme kanserine yakalanma riskini hem de meme kanserinin tekrarlama riskini azaltabilir. Bitkisel gıda ağırlıklı bir diyet öncelikle meyve, sebze, tam tahıllar, fasulye/baklagiller ve diğer bitkisel protein kaynaklarından oluşmaktadır.
MEYVE VE SEBZELER
• Meyve ve sebzeler, vitamin, mineral, lif ve çeşitli kanserle savaşan fitobesinler* (örneğin, karotenoidler, likopen, indol, izoflavonlar ve flavonollar) içermektedir.
• Canlı ve yoğun RENKLER, fitobesin* (bitkisel besin) içeriğinin yüksek olduğuna dair bir göstergedir.
• Yüksek meyve ve sebze tüketimine dayalı beslenmenin birçok kanserde kansere yakalanma riskini azalttığına dair kapsamlı ve tutarlı kanıtlar bulunmaktadır. Meme kanseri riskine ilişkin sonuçlar daha henüz kesin olmamakla beraber umut vericidir. [2-12].
• Yaklaşık 3000 menopoz sonrası dönemdeki kadın üzerine yapılan bir çalışmada, sebze tüketiminin koruyucu bir etkiye sahip olduğu gözlemlendi. [2].
o Haftada en az 25 porsiyon sebze tüketen kadınların haftada 9 porsiyondan az sebze tüketen kadınlara göre meme kanserine yakalanma risklerinin %37 daha düşük olduğu tespit edildi.
• Yeni bir vaka-kontrol* çalışması, günde en az 3,8 porsiyon meyve ve sebze tüketen kadınların günde 2,3 porsiyondan az tüketenlerle karşılaştırıldığında, meme kanseri risklerinin daha düşük olduğunu bildirmiştir. [15].
• Salata tarzı beslenmenin (yüksek miktarda çiğ sebzeyle zeytinyağı tüketiminin) HER-2-pozitif kanserlerde önemli bir koruyucu etkisi görülmüştür. [10].
• Ancak, günde beş porsiyon ile günde sekiz porsiyon meyve-sebze tüketimi karşılaştırıldığında, meyve-sebze tüketimiyle meme kanseri nüksü arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenmemiştir. [18].
• Her gün en az beş porsiyon meyve-sebze tüketimiyle beraber haftada altı gün 30’ar dakikalık yürümeye eşdeğer egzersiz yapılması kanserden ölüm oranını neredeyse %50 azaltmaktadır. [11].
o Bu etki hormon reseptörü (alıcısı) pozitif olan kadınlarda daha da kuvvetlidir.
• Sebze alımıyla serumdaki insulin-benzeri büyüme faktörü (IGF-I) düzeyleri arasında ters orantılı bir ilişki olduğu görülmüştür. [20].
Bölüm 3:
Kaynaklar:
1. Byers T, Nestle M, McTiernan A, Doyle C, Currie-Williams A, Gansler T, et al. American Cancer Society 2001 Nutrition and
Physical Activity Guidelines Advisory Committee. American Cancer Society guidelines on nutrition and physical activity for cancer prevention: Reducing the risk of cancer with healthy food choices and physical activity. CA: Ca J Clin. 2002; 52(2):92-119.
2. Gaudet MM, Britton JA, Kabat GC, Steck-Scott S, Eng SM, Teitelbaum SL, et al. Fruits, vegetables, and micronutrients in relation to breast cancer modified by menopause and hormone receptor status. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev.2004;13(9):1485-1494.
3. World Cancer Research Fund. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a global perspective. Washington, DC: American Institute for Cancer Research, 2007.
4. Riboli E, Norat T. Epidemiologic evidence of the protective effect of fruit and vegetables on cancer risk. Am J Clin Nutr. 2003;78(3 Suppl):559S-569S.
5. Hirose K, Matsuo K, Iwata H, Tajima K. Dietary patterns and the risk of breast cancer in Japanese women. Cancer Sci. 2007;98(9):1431-1438.
6. Do MH, Lee SS, Kim JY, Jung PJ, Lee MH. Fruits, vegetables, soy foods and breast cancer in pre- and postmenopausal
Korean women: a case-control study. Int J Vitam Nutr Res. 2007;77(2):130-141.
7. Zhang S, Hunter DJ, Forman MR, Rosner BA, Speizer FE, Colditz GA, et al. Dietary carotenoids and vitamins A, C, and E and risk of breast cancer. J Natl Cancer Inst. 1999;91(6):547-556.
8. Freudenheim JL, Marshall JR, Vena JE, Laughlin, R, Brasure JR, Swanson MK, et al. Premenopausal breast cancer risk and intake of vegetables, fruits, and related nutrients. J Natl Cancer Inst. 1996;88(6):340-348.
9. La Vecchia C, Altieri A, Tavani A. Vegetables, fruit, antioxidants and cancer: a review of Italian studies. Eur J Nutr.2001;40(6):261-267.
10. Sant M, Allemani C, Sieri S, Krogh V, Menard S, Tagliabue E, et al. Salad vegetables dietary pattern protects against HER-2- positive breast cancer: a prospective Italian study. Int J Cancer. 2007;121(4):911-914.
11. Pierce JP, Stefanick ML, Flatt SW, Natarajan L, Sternfeld B, Madlensky L, et al. Greater survival after breast cancer in physically active women with high vegetable-fruit intake regardless of obesity. J Clin Oncol. 2007;25(17):2345-2351.
12. de Lima FE, do Rosário Dias de Oliveira Latorre M, de Carvalho Costa MJ, Fisberg RM. Diet and cancer in Northeast
Brazil: evaluation of eating habits and food group consumption in relation to breast cancer. Cad Saude Publica.2008;24(4):820-828.
13. Gandini S, Merzenich H, Robertson C, Boyle P. Meta-analysis of studies on breast cancer risk and diet: the role of fruit and vegetable consumption and the intake of associated micronutrients. Eur. J. Cancer 2000;36:636-646.
14. Smith-Warner SA, Spiegelman D, Yaun SS, Adami HO, Beeson WL, van den Brandt PA, et al. Intake of fruits and vegetables and risk of breast cancer: a pooled analysis of cohort studies. JAMA 2001;285:769-776.
15. Shannon J, Ray R, Wu C, Nelson Z, Gao DL, Li W, et al. Food and botanical groupings and risk of breast cancer: a case- control study in shanghai, china. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005;14(1):81-90.
16. Lissowska J, Gaudet MM, Brinton LA, Peplonska B, Sherman M, Szeszenia-Dabrowska N, et al. Intake of fruits, and vegetables in relation to breast cancer risk by hormone receptor status. Breast Cancer Res Treat. 2008;107(1):113-117.
17. Rock CL, Flatt SW, Natarajan L, Thomson CA, Bardwell WA, Newman VA, et al. Plasma carotenoids and recurrence-free survival in women with a history of breast cancer. J Clin Oncol. 2005;23:6631-6638.
18. Pierce JP, Natarajan L, Caan BJ, Parker BA, Greenberg ER, Flatt SW, et al. Influence of a diet very high in vegetables, fruit, and fiber and low in fat on prognosis following treatment for breast cancer: the Women’s Healthy Eating and Living (WHEL) randomized trial. JAMA. 2007;298(3):289-298.
19. McEligot AJ, Largent J, Ziogas A, Peel D, Anton-Culver H. Dietary fat, fiber, vegetable, and micronutrients are associated with overall survival in postmenopausal women diagnosed with breast cancer. Nutr Cancer. 2006;55(2):132-140.
20. Norat T, Dossus L, Rinaldi S, Overvad K, Grønbaek H, Tjønneland A, et al. Diet, serum insulin-like growth factor-I and IGF- binding protein-3 in European women. Eur J Clin Nutr. 2007;61(1):91-98.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder