İdrardan kan gelmesi ileri derece ciddi ve riskli bir sağlık sorunu sebebiyle olabilir.
Bu sebeple hiçbir şekilde ihmal edilmeden en kısa zamanda bir hekime görülmelidir. Çoğu kişide tekrarlamasa da dahi yine de bir hastalık olduğu kesindir.
İdrarda kanama ile doktora başvurduğunuzda kesin tanı konulana dek bu şikayet, ciddi bir şikayet olarak kabul edilir.
Çünkü kanama çok basit bir idrar yolu enfeksiyonu sebebiyle olabildiği kadar mesane kanseri ya da boşaltım sisteminde oluşan bir tümör veya kist sebebiyle de olabilir.
Bir çok hastalığın bulgusu olabilen idrardan kan gelmesinin sebebi bir çok idrar testi ve benzeri araştırma ve deneylerle ortaya çıkabilir. Kanlı idrar, idrardaki kan oranının durumuna göre normal sarıdan, pembe ve koyu kırmızıya dek değişir.
İdrardaki kan, çoğu zaman gözle görülmeyebilir. Ancak gelen olarak kanlı idrar bulanıktır ve bir cam içerisinde bir süre bekletildiği taktirde idrar renk tonu olarak ikiye ayrılır.
Kanlı çökelti alta iner ve bulanık bir görünüme sebep olur. Üst taraf daha berraktır. İdrarda kan bulunmasının kesinleşmesi demek, boşaltım yollarında bir hastalığın kesinleşmesi anlamına gelebilir. Bunu tespit ederken en çok kullanılan yöntemlerden biri de guyon deneyidir.
İdrarında kan bulunan kişilerde, aynı zamanda sık sık idrara çıkma, geceleri yoğunlaşan idrar ihtiyaçları, aniden oluşan idrar ihtiyaçları, yanma yapan idrar ve özellikle karın bölgesinin alt tarafında oluşan sancı semptomları da yaşanır. İdrarda kan bulunmasının en genel sebepleri, başta böbrek taşı ve kumu olmak üzere, boşaltım yollarında tümör oluşumu, idrar torbası iltihabı, prostat, üretra taşları, üretra iltihabı, yırtılma ve mesane kanseridir.
Genelde idrarının kanlı olduğunu fark edenler daha önce böbrek taşı düşürmüş kişiler ise bunu olağan karşılayabilirler.
Ancak böbrek taşı düşürenler için bile bu olağan değildir ve yine de en kısa zamanda bir doktora gidilmelidir.
Ancak böbrek taşı düşürenler için bile bu olağan değildir ve yine de en kısa zamanda bir doktora gidilmelidir.
Çok ender olarak ağır sporlar ve bazı tehlikesiz durumlar sebebiyle de gençler arasında kanlı idrar sorunu olabilir, ancak 50 yaş ve üstünde kanlı idrar sorunu gençlere nazaran çok daha riskli bir durumdur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder