25 Kasım 2014 Salı

Zayıflama Pisikolojisi

Fazla kilodan yakınan kişilerim, en büyük hayali, fit bir bedene kavuşmaktır. Ancak, fazla kilolardan kurtulmak söylenildiği gibi kolay değildir. Kesin bir irade gerekmektedir.Kilo verme hevesi ile belli bir program başlayan kişiler, çok geçmeden heveslerini yitirmektedirler. Her başarısız diyet, kişiye biraz daha hayal kırıklığı yüklemektedir. Gerçekten zayıflamak isteyen, başaracağına yürekten inanan kişiler, kısa sürede zayıflayabilmektedirler. Başarabilmek için inanmak yeterlidir.

Bazı kişiler, uzun yıllar kilolu bir bedende yaşadıktan sonra, kendileri için en uygun zayıflama yolunu bulurlar. Ardından zayıflama başlar. Ancak uzun yıllar boyunca mahvettikleri bedenleri, zayıfladıkça, daha da çok zayıflamayı arzu ederler. 
Bu durumun kontrolden çıkması halinde, psikolojik temelli çeşitli hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Kişilerde, yemek sonrasında yaşanan pişmanlığı, bilinçli olarak kusarak yediklerini çıkarma eylemi takip edebilir. Bu sebeple dikkatli olunmalıdır.Zayıflama için, uygun bir diyet ve egzersiz programı yeterli değildir. Tüm bunlara, sabır ve inanç da eklenmelidir. Diyet programının aşırı sıkı olması, kişileri psikolojik olarak olumsuz etkilemektedir. Bu sebeple, beslenme alışkanlıklarını kökten yıkacak diyet programları seçilmemelidir. Normalde yenilen gıdaların porsiyonları küçültülmelidir. 

Beslenme alışkanlıklarında aşırı yağlı yiyecekler varsa, bunlar ya tamamen çıkarılmalı, ya da alternatifler bulunmalıdır. Tek yönlü beslenme üzerine kurulu, Dukan Diyeti benzeri programlardan uzak durulmalıdır. Bu tarz diyetler, hızlı zayıflama sağlamaktadırlar. Ancak, sağlığı tehdit etmelerinin yanında, verilen kilolar, diyetin sona ermesi ile hızla geri alınmaktadır. Bu nedenle, yavaş ama sağlıklı kilo verdiren diyet programları seçilmelidir.Kişi, uygulayacağı diyeti seçerken, sevdiği ve benimsediği yiyeceklerden fazla uzaklaşmamalıdır. Psikolojik olarak, kampa giriyormuş gibi bir temel yaratılmamalıdır. Zayıflama psikolojisi olumlu olarak yapılandırıldıktan sonra, hazır hissedildiğinde diyete başlanmalıdır. Hayatın herhangi bir kısmında yaşanılan sorunlar var ise, diyet ertelenmelidir. 


Bunun yanında, çeşitli bahanelerle diyetin her hafta, hafta başına ertelenmesi, kişinin zayıflama psikolojisine hazır olmadığını göstermektedir. Sağlığı tehdit edecek seviyede aşırı kilolar söz konusu ise, diyetisyen yardımının yanında psikolojik destek de alınmalıdır. Hızlı kilo verme sevdası ile piyasada satılmakta olan zayıflama ilaçları bilinçsizce kullanılmamalıdır. Bu ilaçlar, ancak doktor reçetesi ile verildiği takdirde tercih edilmelidir. Kişi kilolarını vermeye başlarken de kendi ile barışık olmalıdır. Daha sağlıklı bir yaşam ve daha hoş bir görüntü için zayıflayabileceğine inanmalıdır. İnternette aratılarak ulaşılabilecek olan, başarı hikâyelerini okumak da kilo verme konusundaki motivasyonu arttıracaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder