30 Temmuz 2013 Salı

İçimizden Biri Esen Menken --Röportaj: Nezih Tekman


Esen Hanım kendinizi biraz tanıtır mısınız bizlere?  

 
43 yaşındayım, 24 yıllık evliyim. Eşim Türkçe öğretmeni, 3 çocuğum var 1 erkek 2 kız. Oğlum 22 yaşında üniversitede okuyor kızımın biri lise son, biri lise 1'e gidiyor. Bursa'da oturuyorum. 


Teşhis nasıl konuldu ve ne hissettiniz o an?  Sonrasında, nasıl bir tedavi cetveli izlendi? 


Kan tahlilinde CA 19 testi değeri yüksek çıktı derken sonuç pankreas 2. evre. Üzüldüm, çocuklarımın bana ihtiyaçı var dedim ağladım, sonra gücümü toparladım. Rabbimin merhametinin önüne geçilmez, o, bütün merhametlilerin, merhametlisi bana da merhamet edecek çocuklarıma da dedim. Çok şükür tedavim güzel gidiyor, 11 aydır, henüz bitmedi ağır bir süreç, en güzeli hastalık günahlara kefarettir, yanına tertemiz alacak diye avunuyorum.



Tedavi sırasında unutmadığınız bir anınız var mı?

Anı demeyeyim, mucize diyeyim. Çünkü sinsi olduğu söylendi hiçbir belirti vermeden ortaya çıkması tedavimin erken başlaması ne bileyim, ben mucize diyorum.

Kontrol öncesi size ne güç veriyor?

Kontrol öncesi çocuklarımın gözündeki kaygı, onların çaresiz bakışları, ne dedi doktor diyemediler,oğlum şehir dışında okuyor, telefonda soramıyor. Bana önce iman güç veriyor sonra çocuklarım, iyileşmek istiyorum.  


Hayatınızı kanserden önce ve sonra tanımlayın dersem, ne dersiniz?

Öncesi her şeyi ince düşünen, hassas, herkesin derdi benim derdim diyen, kimseye hayır diyemeyen, yardıma koşan biriydim. Şimdilerde biraz yorgunum, ama güçlüyüm.. 

Son olarak kanserle dans edenlere ve Kanserle Dans ailesine söylemek istediğiniz bir şey var mı? 

Bana sizin paylaşımlarınız deva oldu, hakkınız ödenmez. cesaret edemem kimseyle paylaşamadım siz cesaret verdiniz ve ben rahatladım. Kanserle dans, siz bana kuvvet oldunuz, paylaşımlarınız bana manevi teselli oldu, size çok teşekkür ederim. Rabbim hepinizin dünyada da ahirette de yüzünü güldürsün, sizler bir harikasınız. 

ESEN MENKEN

Ufak bilgi:

CA 19 testi nedir?

CA 19-9 kolorektal ve pankreatik kanserlerin takibinde faydalı bir test olarak kabul edilmektedir.

Hiçbir hastalığı bulunmayan bireylerde Ca testleri genellikle kanser taramasında kullanılmaz. Çünkü değerlerin yüksek olmasıbazen o kişide olan kanser dışı hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir.


 

Kanserimden Bana Mektup Var! --Merve Erden


Merve

Biz hep kanserimize hitaben yazdık yazıları.  Peki kanserimiz bize yazacak olsaydı ne yazardı diye çok merak ettim ve kendimi onun yerine koydum ve yazıyorum...

Merhaba ben ewing sarkom bana, kemik kanseri de diyebilirsiniz. Öncelikle kendimi tanıtmak isterim; bendeniz; vücutta kemiklerde ve yumuşak dokularda görülür
üm ve küçük, farklılaşmamış yuvarlak hücrelerden oluşurum. En sık kollar ve bacaklar gibi uzun kemikler, kaburga ve pelvisin yassı kemikleri ya da omurga kemiklerinde yaşarım. Ama vücutta yumuşak doku ya da kemik olan her yerde olabilirim.

Kanser hücreleri
Ben, yani Kemik kaynaklı Ewing sarkomu, çocukluk çağının en sık görülen 2. kemik kanseriyim... evet doktorlar bana ‘genç hastalığı’ da diyorlar...

Şu anda 21 yaşındaki Mervenin vucudundayım. Kendimi ona tanıtalı 4 sene oldu benim de onu tanıyalı tabi ki:) Ama o beni son evremde keşfetti çünkü ben toplamda 9 senedir onunla yaşıyorum. Son 4 senesini yaşamak olarak saymıyorum çünkü Merve bana karşı acayip bir savunma makanizması geliştirmiş durumda son 4 senedir.

kemo kahraman
Önce kemo ile saldırdı bana tam 1 sene boyunca. Artı ışından da destek aldı ah ah ah en kötü zamanlarım onlar benim. Ama kendime dedim ki nasıl olsa morali bozulacak kemodan sonra. Çünkü kemoterapinin yan etkileri siz hastaları en çok çökerten durumdur. Şaç dökülmesi, mide bulantısı, halsizlik daha neler neler. Ama MERVE bunların hiç birine takılmadı. Üstelik kendi yaşıtları  dışarda gezip dolaşırken o hastane odalarında yatıyordu, saçları dökülmüştü , halsiz berbat durumda olmalıydı! Evet öyle olmalıydı.
Ama Merve kemo yada ışın haricinde başka birşey daha gönderiyordu (kanserli) hücrelerime...

Yeşil renkte daha önce hiç görmediğim birşey: adı inançtı ve çok güçlüydü. Sonra sarı renkli bir ışık  mutluluk saçıyordu vucudunda. O da çok kuvvetliydi ama içlerin de bir renk vardı ki ‘pembe’ kendine "umut" diyordu ve en kuvvetlisiydi.
Şu üçlü ye bakar mısınız inanç, mutluluk ve umut sizce bunların karşısında kim dik durabilir ki!

umut ışığı
Merve kendine inanıyor, mutlu olmasını biliyor ve geleceğe umutla bakıyor ben bu durum karşısında saygıyla eğilirim. Siz insanlarda biz kanser hücrelerine göre daha güçlü şeyler var aslında ama bunu herkes fark edemiyor ve çabuk yenilebiliyor bizlere...

işte böyle biz de merve ile yaşamayı öğrendik daha doğrusu o bizi öğrendi , bir sonra ki hamlemizin ne olacağını biliyor ona göre yaşıyor...

sevgiler....

mervenin kanser hücreleri
Merve Erden

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Tabağımızı Nasıl Doldurmalı? Uzm Diyetisyen Dilşat BAŞ ile 1 soru 1 cevap

 
Doğru ve yeterli beslenmeniz tedavinizin bir parçası olarak son derece önemlidir. Günlük beslenme planınızı 3 ana öğün ve 2- 3 ara öğün şeklinde planlayınız.

 
Her öğününüzü bir tabağın içerisinde düşünerek planlama yaptığımızda ;

 
Tabağınızın yarısı sebze ve meyvelerden oluşsun 

 
Tabağınızın diğer yarısını ise 3 parçaya ayırarak herbir parçayı şu şekilde doldurunuz;

 
1-Tahıl grubu:ekmek,tahıl,pirinç,makarna,bulgur ve benzeri

2-Et grubu:et ,tavuk,balık,kurubaklagil(kurufasulye,nohut,mercimek vb.) ve kuru yemişler.

3-Süt grubu:süt,yoğurt,peynir.


Bütün öğünlerinizi bu şekilde oluşturduğunuzda günün sonunda bedeninizi sağlıkla doyurmuş olacaksınız .

 
Su içmeyi unutmayınız ve günlük su tüketiminizi mutlaka takip ediniz.
 
Sağlıkla kalın 

Uzm. Diyetisyen Dilşat Baş

Meme kanseri teşhis sonrası doktorunuza sorabileceğiniz sorular


Teşhisten sonra doktorunuz çeşitli testler uygulayarak meme kanserinin tipi ve evresinin belirleyecektir. Tedaviniz bu testlerin sonuçlarına göre şekillenir.

Test sonuçları ile ilgili doktorunuza sorabileceğiniz bazı sorular


Tümörüm invaziv (yaygın) mi?

İnvaziv tümörler yakınlarındaki sağlıklı meme dokusunu yayılan tümörlerdir. İnvaziv olmayan, diğer adıyla in situ tümörler ise meme süt kanalları ile sınırlıdır. Pekçok kanserde olduğu gibi erken evre meme kanserlerin tedavi şansı daha yüksektir.

Tümörümün evresi nedir?

Tümörün evresi, büyüklüğü ve yayılımı ile ilişkilidir.  Örneğin, lenf nodu ve diğer organlara yayılmış mı? Memede sınırlı kanser, ‘lokal’ diğer organlara yayılmış kanser ‘metastatik’ kanser adını alır. Evreler sayısal roman harfleriyle sınıflandırılır: I, II, III, IV gibi.  İlerlemiş evrelerde kanser daha fazla yayılmıştır.


Tümörümün derecesi nedir?

Bu tümörün mikroskop altındaki görünümüyle ilgilidir. Mikroskop altında tümör sağlıklı hücrelerden ne kadar farklı gözüküyorsa derecesi ve yayılma ihtimali o kadar yüksektir.

Hormon reseptör konumum nedir?

Bazı meme tümörleri östrojen hormonu ile uyarılarak büyür. Tümör hücrelerinde östrojen veya progesteron reseptörleri denilen alıcı yapılar bulunur. Üzerinde pek çok alıcı reseptör bulunan hücreye östrojen veya progesteron reseptör pozitif duyarlı diyoruz. Bu tümörler genelde hormon tedavisine cevap verir ve bu yolla başarıyla tedavi edilir. Örneğin, tamoksifen ve aromataz inhibitörleri gibi.


Her2 /neu konumum nedir?

Her2 meme kanserlerinin yüzde 25inde, fazla üretilen bir maddedir. Bu maddeyi fazla salgılayan tümörlere her2 pozitif denilir ve trastuzumab (Herceptin) ilacına cevap verebilirler.
 

Kanserimin metastaz yapma veya nüks etme olasılığı nedir?

Doktorlar bu konuda genelde tümörün evresi, derecesi, hormon reseptör ve her2 konumuna bakarak tahminde bulunabilir. Günümüzde, erken evre meme kanserlerinde tekrar riskini tahmin eden  Oncotype DX ve MammaPrint gibi testler de gerekli görüldüğü takdirde doktorunuz tarafından istenebilir.  

 
Tavsiye edilen tedavi planım nedir?


Ameliyat, kemoterapi, radyoterapi, hormon tedavisi veya hedefe yönelik ilaçlar tedavi planında farklı kombinasyonlarda önerilebilir. Sentinel lenf nodu biyopsisi meme kanseri cerrahi tedavisinde kullanılan yeni bir yöntemdir. Sentinel lenf nodu tümör hücresinin ilk ulaştığı  lenf nodudur. Bu nod özel boyalarla tespit edilip ameliyat esnasında çıkarılır ve patolojiye gönderilir eğer tümör hücresi pozitif çıkmışsa bütün koltuk altı lenf bezleri çıkarılır. Eğer negatif çıkarsa lenf bezleri çıkarılmaz. Böylece hasta koltuk altı lenf bezlerinin tümünün çıkarılmasına bağlı gelişebilecek çesitli komplikasyonlardan korunmuş olur.


Tedavinin yan etkileri nedir?


Yan etkiler konusunda farkında olun ve mutlaka doktorunuz/sağlık ekinize danışın.


Kaynak:

Cancercare Factsheet NY

28 Temmuz 2013 Pazar

İçimizden Biri Emine Begüm Akköse -- Röportaj: Nezih Tekman

 
Gerçekten çok güzel bir röportaj birkaç kez üst üste okudum. Bu güzel röportaj için Nezih’e ve Emine hanıma sonsuz teşekkürlerimizle.

Emine Hanım kendinizi biraz tanıtır mısınız bizlere?

Samsunluyum, Konya'da ikamet ediyorum. 35 yaşındayım, evliyim. 1 kızım var. Gıda Teknikeriyim.

Teşhis konulduğunda ne hissettiniz? Nasıl bir tedavi sürecinden geçtiniz?

İlk teşhis acil serviste konuldu. Tansiyon şikayetiyle gidip, kanser teşhisiyle çıktım. ‘Bu bir kamera şakası mı?’ dedim,  çok sağlıklıyım, kilo sorumum bile yoktu. Ertesi gün yapılan tetkikler sonucunda meme ca olduğum kesinleşti. Dedim benim için bir uğraş çıktı, çok boş oturdum sanırım. Doktorum kanser olduğumu ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi.. Hımm dedim, peki şimdi ne yapıyoruz ?
Mastektomi ameliyatıyla oldum ve 1 ay sonra kemoterapi başladı. 6. kür kemoterapiyi aldım. Önümde bir kemoterapi ve 30 gün sürecek radyoterapi var.
 

Kontrol veya tedavi öncesi kaygınızı nasıl yeniyorsunuz ?
Kemoterapinin ismi bile korkutucu ama ben ona öyle sesleniyorum. ''Ben senden daha güçlüyüm, sana yenilmeyeceğim'' İlk kemoterapimi bu sözle almıştım.


Tedavi süresince sizi mutlu kılan, unutmadığınız bir anınız var mı?
Ben kendimi şimdiden iyi hissediyorum. O yüzden hiçbir telaş yaşamıyorum. Kitleden kurtulduğumdan beri kemoterapiye rağmen enerjim geri döndü.


 
Kanserden önce ve sonra Emine Hanım'ı tarif eder misiniz?

Ben, her kemoterapiden sonra, kanımın biraz daha düzeldiğini ve normale döndüğümü görerek mutlu oluyorum. Kanserden önce hayatımda çoğu şeyi yaparken bile çok fazla yoruluyordum ve bunun sebebini hep merak ediyordum.  Ancak hiç aklıma gelmemişti kanserin böyle bir etkisi olacağı. Şu an tedavim devam etmesine rağmen enerjim % 100. Ve hayatı her zamankine göre daha çok seviyorum, daha çok şeye gülüyorum ve hiçbir şeyin beni üzmesine izin vermiyorum. Bunu daha önce söyleseler inanmazdım ama hayat böyle daha güzelmiş.

Emine Hanım sizin yürüyüşle ilgili bir yorumunuz bize şevk verdi. Uyguladığınız kendi yönteminiz var mı?



Evet. Kara adamların bedenimde olduğunu öğrendiğim günden beri kendime hep hatırlattığım, gücün kendi içimde olduğu. Her gün sabah uyandığımda bedenime aldığım ilacın ya da kara adamların benden daha güçlü olmadığını kendime hatırlatıyorum. Haydi bakalım hiçte güçsüz değilsin bugün daha iyisin diyorum. Dünden daha çok iyisin... İnanın beyninize neyi gönderirseniz, bedeniniz size onu geri veriyor. Yürüyüş yaparken bacaklarımın zorlandığını hissettiğimde hayır! sadece tembellik ediyorlar, 2 dakika daha diyorum ve her geçen gün yürüyüşlerimi 5 dakika daha çoğaltıyorum.

 
Kendinize verdiğiniz olumlu telkinleriniz var mı?

Her şeyi veren Rabbim. Kara adamları misafir ederek bir sınavdan geçiyorum. Yaşadığım şeyin mükafatını kazanmakta, kaybetmekte benim elimde. Ne zaman dayanılmayacak bir ağrım olsa of değil af diyorum. Doğan güneşin bize ne getireceğini bilmiyoruz. Bu yüzden hep iyiyi getireceğine inanıyorum. Neyi çağırırsan o seninle geliyor.. Yeni yürümeye başlamış bir çocuğun adımları gibi şimdi benim ilerleyişim. Her gün biraz daha öğrenir gibi, her şeyi.. yürümeyi, koşmayı, düşünmeyi.. Ve her şeye 35 yaşında sıfırdan başlamak güzel..

Son olarak kanserle dans edenlere ve Kanserle Dans ailesine söylemek istediğiniz bir şey var mı ?



Bence bir son değil. Hayat, bu kara adamları misafir ettiğinizi öğrendiğiniz gün bitmiyor. Aslında bir başlangıç. Bizler Rabbimin nezdinde güçlü insanlarız. Her gün uyandığımda şükretmeyi öğrendim ve ne kadar güçlü olduğumu kendime hatırlatmayı öğrendim. Hala yürüyebildiğim, konuşabildiğim, düşünebildiğim için şükretmeyi öğrendim. Ve bu hastalığı yaşadığı halde pes eden ya da kendisine acıyan kaderdaşlarıma serzenişte bulunuyorum. Bu yazıyı görebiliyor, okuyabiliyorlarsa hala ümit var demektir. Bizim için hayat her gün biraz daha umutla doluyor. Ben bu hastalığı ilk öğrendiğimde aileme korkmayın dedim.  İnandım, derdi veren Rabbimin bana dermanı da sabrı da verdiğine inanıyorum. Bana bu derdi veren Rabbime mi kızayım. İyiyi verdiğinde ne kadar şükrettik ki derdine isyan etme hakkımız olsun. Çok zorlu bir süreç yaşayabiliriz ama umut her zaman var. Gülümseyin ve hayata yeniden adım adım başlayın. Hiç kimse kendini eve kapatmak, sosyal hayattan soyutlamak gibi bir ceza vermesin kendine.

İyi ki varsın Kanserle Dans.
Emine Begüm Akköse

27 Temmuz 2013 Cumartesi

Metastatik meme kanserinde tedavi standartları

 
Metastatik meme kanseri beraberinde pek çok zorluk getirmekle birlikte tedavi seçenekleri olan bir durumdur. Yeni araştırmalarla bu alanda her yıl gelişme katediliyor.

Tedaviler arasında, hormon tedavisi, kemoterapi, radyoterapi, ameliyat ve hedefe yönelik tedaviler gibi farklı seçenekler mevcut. Amaç yaşam kalitesini yükseltmek ve tedavi yan etkilerini minimum düzeyde tutmak.

Hormon tedavileri


Doktorlar bu tedavileri genellikle östrojen ve progesteron reseptörü pozitif erken evre veya metastatik meme kanserleri için öneriyor. Bu tedaviler östrojenin meme kanser hücrelerindeki reseptörlere (alıcılara) tutunmasını önlüyor.

Hormon reseptör pozitif meme kanserlerinde kullanılan pek çok ilaç var, örneğin tamoksifen (nolvadex) ve diğer, aromataz inhibitörleri: anastrozol (arimidex), letrozole, (femara), exemestane, (aromasin), fulvestrant, (faslodex). Tamoksifen kadınlarda hem menapoz öncesi hem sonrası kullanılırken, aromataz inhibitörleri sadece menapoz sonrası kullanılıyor.

Hedefe yönelik tedaviler

Kanserin büyümesi ve yaşamasında etkili hücre mekanizmalarına karşı geliştirilen ilaçlar. Bu hedefleme sistemi ile sağlıklı doku etkilenmiyor ve kemoterapinin yan etkileri yaşanmamış oluyor. Bu alanda hem uzun zamandır kullanımda olan hem yeni çıkan ilaçlar var, örneğin bu kategorideki ilk ilaç tamoksifen. Trastuzumab (Herceptin)  ise tümörlü hücrelerde fazla üretilen bir antijen olan HER2yi hedef alan bir monoklonal antikor. HER2 yi hedef alan diğer bir ilaç is Lapatinib (Tykerb).

Everolimus (Afinitor) yakın zamanda menopoz sonrası kadınlarda kullanım için FDA tarafından onaylandı. Bu ilaç hormon tedavisinin etkisini arttırıyor.

2012de FDA pertuzumab (Perjeta) isimli monokolonal antikor ilacını HER2 pozitif meme kanserlerinde transtuzumab ve docetaxel ile kombine kullanımın için onayladı.

Kemoterapi


Halen metastatik meme kanserinde kullanımdadır. Araştırmalar hem yeni ilaçları hemde eski ilaçların farklı takvim kombinasyon ve dozajlarda kullanımını değerlendiriyor. Bu ilaçlar takasanlar: docetaxel (taxotere), paclitaxel (taxol), albumin bağlı paclitaxel (abraxane) ve antharacyclinler: doxorubicine (adriamycin), epirubicin (ellence) veya capecitabine (xeloda).


Kaynak:
Cancercare fact sheet 

Tedaviye Bağlı Ağız Yaraları ve İshal -- Öneriler Uzm. Diyetisyen Dilşat BAŞ

Ağız Yarası Olduğunda:

·         Bol miktarda su tüketiniz.

·         Domates,portakal,greyfurt,limon gibi asitli meyve –sebze ve bunların  sularını tüketmeyiniz.

·         Çok tuzlu ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyiniz.

·         Yüzeyi pürüzlü, sert, pişmemiş kurutulmuş yiyecekler ağzınızın içindeki yaralı alanı rahatsız  edeceğinden bu tip yiyeceklerden tüketmeyiniz.

·         Yumuşak, püre kıvamında yiyecekleri tercih ediniz.


İshal Olduğunuzda


·         Yoğurt ve ayran tüketiniz.

·         Yayla ve tarhana çorbalarını tercih ediniz.

·         Yemeklerinizdeki yağ miktarını azaltınız. 

·         Yağlı yiyeceklerden uzak durunuz,baharat kullanmayınız.                                        

·         Sebzelerden havuç ve patatesi tercih ediniz.

·         Meyvelerden elma, muz ve şeftaliyi tercih ediniz.

·         Az şekerli açık çay tüketebilirsiniz.

·         Her dışkılama sonrası mutlaka bir büyük bardak su içiniz..

 
Ayrıca ağız yaralarının oluşacağı tahmin ediliyorsa doktorunuz ve diyetisyeninizin önerdiği dozda glutamin içeren toz ürünler kullanabilirsiniz bu konuyu mutlaka doktorunuz ve diyetisyeniniz ile görüşünüz.

Ayrıca kilo kaybı ve beslenme güçlüğü söz konusu ise veya oluşacağı öngörülüyor ise doktorunuz ve diyetisyeninizin sizin için önereceği size uygun beslenme ürünlerini menü planınıza ekleyerek bu süreçte kilo kaybını en aza indirebilir veya engelleyebilirsiniz.

 
İshal şikayetiniz var ise yukarıda önerilen beslenme önerilerine uyunuz.  Beslenme destek ürünü kullanıyor iseniz bunu doktorunuz ve diyetisyeniniz ile paylaşarak ishal ile uyumlu bir beslenme destek ürünü önerisi isteyiniz.

Uzm. Diyetisyen Dilşat BAŞ

İlk Teşhis Konulduğunda Ne dediniz? Nasıl Tepki Verdiniz? Kanserle Dans Ortak Paylaşım 2

 
 
Her hafta merakla beklediğim en sevdiğim köşe sizlerden gelenler, kalbinizden dökülenler. İlk Teşhis Konulduğunda Ne dediniz? Nasıl Tepki Verdiniz? Kanserle Dans ailesi paylaşıyor...

 Engin Merve A. İnanamadık,nasıl olabilirdi,yıllardır içinde birlikte yaşadığın kötü hücreler hiçbir belirti göstermemişti.Gözlerimiz doldu birbirimize bakıp sarıldık ve delikli biz bunu yeneriz ,başladık doktor doktor teşhisin doğru olduğunu öğrenmeye.NEyazıkki doğru.

Tülin B. Hayat nasıl anlamsız geldi dondum ağlayamadım...plânsız programsız yaşamaya başladım..en zoru da oydu zaten

Pınar Ç. kızıma ilk teşhis konulduğunda sadece dizlerime vurup şimdi ben bunu sineme nasıl söylerim diye çok ağladım . o anda beyin duruyo herşey duruyo . saçları beline kadardı dökülecekti alacağı ilaca dayanabilecekmi 50 tane soru kafamdaydı. ertesi gün kendime geldim ve dansımız başladı.

Asiye Y. neler hissettik hani derlerya kıyamet var evet insanın hayattayken yaşadığı büyük lıyamet bence duyduğumuzda aile olarak yer ayağımızın altından kaydı ve depremin en büyüğünü yaşadık daha nasıl anlatılabilir bilmiyorum hala fay hattı yerine oturmadı ne zaman oturur bilemiyor kıyametin büyüğü ailenin yaşamını alt üst etti umarım herkese aynı zararı vermez ufaktan sallar ve geçer.

Sevil Benli G. O anı hatırlıyorum hiç unuturmuyum üzerinden kos kocaman 5 yıl geçmesine rağmen. Ameliyat öncesi çekilen MR Ve tomografilerde hiç sıkıntı yoktu sadece CEA degerim 38 di başkada hiçbir belirti ağrı vb yoktu.sadece karın ile sırt bölgesi arasında yer alan retroperitonal bölgede yaklaşık 9 cm çapında portakal gibi bir kist var o alınacak dediler ve ameliyat oldum. Ameliyat anında vücudumda bulunan kitlenin kum saati şeklini aldığı ve bir o kadar da 12 parmak bağırsagının altında (olduğu için görüntülemeyen kısım) kaldığı tespit edildi ve bağırsağın o bölümleride temizlendi. Ameliyat anında yapılan patolojim temizdi ama doktorum emin olabilmek için ana patolojik incelemeyi bekleyeceğiz dedi. Tabii ki bir şüpheyle bekliyorsunuz ama aklınıza da kötüyü getirmemeye çalışıyorsunuz . Ağır bir ameliyat geçirmişsiniz hastanede yatıyorsunuz eşinizin yardımı olmadan kalkamıyorsunuz bile. Ameliyattan sanırım altı gün sonraydı cerrahım ve sonradan onkoloğum olan doktorum birlikte gelip sonucun geldiğini kanser olduğunu (kist adeno karsinom) ve tedaviye başlanacağını söylediler. O anda yalnız kaldım kanser ve ben nasıl yani ne olacaktı şimdi iki tane oğlum var onları düşündüm onlar üzülecekti, çok sevdiğim eşim zaten çok ehvamlı bir kişidir o ne yapar , annecim ve rahmetli babacığım çok üzüleceklerdi yani anlayacağınız ben kendimi bıraktım herzamanki gibi beni sevenlerin üzüleceğini düşündüm ve ağlamaya başladım . O anda şaşkınlık tedavi esnasında yaşayabileceğim bilinmezlikler kafamda bin tane soru saçım dökülürmü acaba falan falan ...ama çok şükür 6 kür kemoterapi ve iyi bir bakımla atlattım 5. Yılımı doldurdum . Allah tüm hastalara iyilik sabır ve dayanma gücü versin.

Esra Y.doktora gidip boyle bir olasliktan bahsettiginde kucuk kizima hamileydim....dr bana birseyler anlatiyordu benim aklimdan ise bebegimi kesinlikle aldirmam dusuncesi geciyordu.....Rabbim herkesin yardimcisi olsun....

Özlem K. öylesine rutin kontrol amaçlı gitmiştim,doktor en son ne zaman smear testi yaptırtığımı sordu,hiç hatırlamıyorum dedim.Smear testi uyguladı.Sonrasında unuttum bile,aynı hastanede çalışan kuzenim arayarak,hastaneye gelmemi,sonuçla ilgili bir sıkıntı olabileceği gibi bişeyler geveledi.Telefonu kapattım.O anda aslında kanser olabileceğimi anladım.Söyleyemiyordu işte.Ağladım hemen buzdolabına gittim,kocaman bir paket çikolata açtım,zararlı diye içmediğim cola dan bir bardak doldurdum,bir pakette cips,hepsini deli gibi yiyordum ve bir taraftan da ağlıyordum.öleceğim madem sevdiğim şeyi yaparak öleyim diye düşündüm.ameliyatlar,ve şuan herşeye iyiye gidiyor...

Güner G. Kızgınlık. Yoğun tempodaki çalışma hayatının içinde kendimi okadar kaybetmişim ki düzenli olarak her yıl yaptırdığım kontrolleri son iki yılda atlamıştım.Öyleki çevremde tüm tanıdıklarımı kontroller için zorlarken kendimi ihmal etmiştim. Doktorum en az iki yıllık olduğunu söylediğinde ''ben kendime ne yaptım böyle'' diye büyük bir kızgınlıktı hissetiğim. göğsümle beraber alınan tüm lenflerde kanserli hücre vardı. Ameliyatlar,Kemoterapi, Radyoterapi süreci derken bu kez sadece kendim için mücadelem başladı. Çok şükür bu mücadeleden galip çıktım. Davetsiz vede sevimsiz misafiri gönderdim. inşallah birdaha hiiiiç gelmez.En azından gelmemesi için ben kendime daha iyi bakacağım.Çünkü sevdiklerimi birdaha asla üzmek istemiyorm. Allahım herkese yardım etsin, güç versin.

Gülşen T. Kitleyi keşfettiğimde nedense kötü huylu olduğunu hiisetmiştim.Önce beynen kabul etmek için 1 hafta başka bir yere gidip kendimle kaldım ve kabullendim.Toprakla uğraştım sadece ve geri dönüp tüm tetkikler ve filmleri 1 haftada tamamladım ve 2 hafta başında tedavi sürecim başladı.

Özlem K. Ama aklıma gelen ilk şey Neden Ben'di...

Gonca Yilmaz A sadece durdum duvara baktım korku yoktu yarın hastahaneye gitmek gerekiyor diye düşündüm ve gittim aslında şu an yazdıklarıma bakılırsa boşlukkkk

Alev H. benimki geç bir evreydi ilk duyduğumda şok olmadım son evreye gelene kadar ben onlarca doktora ve hastaneye gitmiştim fakat bilememişlerdi doktorlar ..ben bir şekilde kurtulmak istiyordum bütün acılarımdan ağrılarımdan ...

Mine U. Ne yapalım dedim oglumun gözpınarında bir damla yaş gördüm o an onu aglatmayacagıma yemin ettim içimden oglum intern dr du ve mezuniyetini göremezsem diye düşünmüştüm bıcak saplanmıştı içime çok zor iste,..

Rahila Ş. olumun soguklugunu ilk o zaman hiss ediyosun. insanlar iste olucez derler ama o zaman daha cok iyi anliyosun olmek ne demek, oldukden sonra kimsenin anlami olmayacak, sen varsan var hayat diye anliyosun. yoksan yok iste hic bir sey.her seyin bir anda yok oldugunu hic bir seyin anlami olmadigini anliyosun iste o zaman. insanlarin basina hic bir zaman gelmesini istemem bunun. saglik cok kiymetli.hic kimse bunlari yasamasin bu duygunun nasil oldugunu bilmesin istemem.

Fatma D. Eşimdi koloskopi çekildi dr hastanın yakını gelsin demişti girdim ve kitle var bagırsakta dedi nasıl yani dedimm..kanser yani dedii dr odasından dışarı çıkarken ayaklarım yere basmıyordu..Odadan çıktıgımda eşime ne diyecegimi düşündümm o an onun üzülmesini asla istemiyordum yara var dedim .. ameliyat olman gerekiyor diye söyleyebildim anca..ya çocuklarımm onlara ne diyecektimm..bi türlü söyliyemedim onlara hep yara bildiler.onlarda ben üzülmiyim diye anlasalarda yüzyüze kanser lasfını asla kullanmadık tam bir yıl oldu hala yara diyoruz..kanser sözünden nefret ediyorumm..ameliyat olup bitecekti fakat başarısız bi ameliyat geçmişti.. işte ogün birdaha öldümm..ve kemotarapi uygulanacak dedi doktorumuz.4. kürden sonra ankara hacettepede bt çekildi tamam yine ameliyat denildi .doktorumuz bekleyin ben ssizi çagıracam dedi.tam bir ay geçti.ve tekrar ameliyat kararı verildi bt çekildi ne yazıkki kitle büyümüştü bu bir ay içi,nde. ameliyatın çözüm olamıyacagı söylendi.bu 3. yıkım olmuştu bize..şimdi yine kemotorapi alıyoruzz kadderimize razı olduk bekliyoruz..eşim yorgun yıkkın iştahsız kendini eve bagladı bilmiyorum ne olacak onla birlikte hepimiz acı bi bekleyiş içindeyiz yani anlıyacagınız..

Selver K. Iki günüm kalmisti Türkiyeye kesin dönüs yapmama,doktor söylediginde ama Annem ne olacak dedim ve yüzümdeki gülerken olusan cizgilerimin milim milim acilarak gerildigini hissettim,ameliyatimdan üc hafta sonra bütün raporlarimi okudugumda nasil büyük bir ameliyat gecirdigimin bilincine vardim,sonrasinda bulundugum rehabilitasyon klinigindeki aglamami unutamam,soktan cikmistim,üc ayin sonunda Türkiyeye geldigimde annem le öpüsüp görüsmeme ragmen annem beni tanimayip yegenime benim neden gelmedigimi sordugunda cok zoruma gitmisti,annemin bana benim yeni halime alismasi bayagi Zaman Aldi,21.04.2011 de oldum ameliyatimi,Rabbim herkesin yar ve yardimcisi olsun

Birgül C. Doktorla dalga geçtim inanmak istemedim kemoterapi dedi hafif olur saç dökülmez demiştim yok dökülecek demişti şok oydu 3 hafta içinde hayatım değişti öyle bir anda geldiki tam bir pembe buluttan kara bulutların üzerime çökmesiydi başlangıç 2009 geri dönüşü ekim 2012 halen yokmuş gibi yaşama karabulutları pembe gibi yaşıyorum. ......yılmak yıkılmak yoooooookkkk.....

İçimizden Biri Cansu Aydoğan --Röportaj: Nezih Tekman

 
Sevgili Cansu kendini biraz tanıtır mısın bizlere ?

1989 Helsinki doğumluyum. 4 yıldır Türkiye'deyim. Tiyatro ve oyunculukla ilgileniyordum, hastalığımdan dolayı  ara verdim. Hodgkin lenfoma tedavisi aldım.

İlk teşhis anı nasıl karşıladın? Sonrasında nasıl bir tedavi sürecinden geçtin?

Önce çok korktum, o an için her şeyin sonuna geldiğimi düşündüm. Bir yandan da ağlayan anneme korkumu belli etmemeye çalışıyor, onu teselli ediyordum. Fakat sonradan korkularımın yersiz olduğunu anladım. İnsan önce inanmalı...

Doktora gittiğimde önce akciğer filmi, daha sonra tomografi istedi. Hastalığımı yüzüme söyledi ve üzülme, 5 yıl yaşayan insanlar bile var dedi. Ben bu sahneleri hep filmlerde izlerdim, o an yaşadığım şoku asla unutamam!! Hayatım, yaşadıklarım hepsi bir bir gözümün önünden geçti, annemin arkamdan ağladığını bile hayal ettim. Daha sonra gittiğim başka bir doktor durumumun kötü olmadığını, her hastalık gibi Hodgkin Lenfomanında tedavisinin mümkün olduğunu söyledi. Karşısında genç bir hasta var. İlk doktorun yaptığından sonra panik  atak başladı. O günkü şoku hala atlatmış değilim. Bence doktorların hastalara teşhis konulduğunda nasıl söylemeleri gerektiğine dair eğitim almaları gerekir, çünkü çok önemli.
 

Kemoterapi tedavisi alıyorum. İlk başlarda ismi bile ürpertici geliyordu fakat daha sonra sevmeye bile başladım çünkü o benim kötü hücrelerden kurtulmam için en büyük yardımcım.  

 Kontrol veya tedavi öncesi kaygıyı nasıl yeniyorsun?

Makyajsız ve süslenmeden gitmem kemoterapiye. Önce gülümser sonra tedavimi alırım.  14 günde bir yarım kür halinde kemoterapi alıyorum.

 
Tedavin sırasında seni mutlu eden, unutamadığın bir anın var mı?  

Evet, kemoterapiyi tek kişilik odada alıyordum ve sürekli müzik dinliyordum. Birgün halamla kendimizi o kadar kaptırmışız ki müziğe halam oynamaya başladı. Bende bir kolumda kemo halama eşlik ettim. Hemşirenin odaya girmesiyle kendimize geldik, çok komiktik.

Hayatında neler değişti kanser öncesi ve sonrası?

Hayatı sevmeye başladım. Daha önce anlamı olmayan herşey anlamlı olmaya başladı hayatımda. Yaşamayı sevdim mesela hayatın boş şeylerle uğraşmayacak kadar kısa olduğunu anladım. Eskiden canımı sıkan ne varsa hayatımdan çıkardım. Hayata daha pozitif bakıyorum artık ve sağlığımın kıymetini bilerek yaşıyorum artık. Çünkü insan bazı şeylerin kıymetini kaybetmeden anlamıyor.

 
Son olarak Kanserle dans edenlere ve Kanserle Dans ailesine söylemek istediğin bir şey var mı?

Kanserinde diğer hastalıklar gibi tedavisi olan bir hastalık olduğunu bilip, moral ve maneviyatla yenilmeyecek hiç birşeyin olmadığını unutmayalım. Kanserle Dans ailesine mesajım; İyi ki seni ve kanserle Dansı tanımışım. Varlığınızla insanlara güç veriyorsunuz. İyi ki sizi bulmuşum. Kanserle Dans ailesine kucak dolusu sevgiler.

Cansu Aydoğan