12 Şubat 2014 Çarşamba

KABIZLIK KABUSUNA SON


Kabızlık, kişileri rahatsız eden ve hayatı olumsuz etkileyen bir sindirim problemidir.

Genetik olarak yatkınlık, düzensiz beslenme, yeterli sıvı ve posa alamama, hareketsizlik, diyette yeteri kadar yağ bulunmaması, kafeinli içeceklerin aşırı tüketimi gibi etkenler kabızlık nedenlerindendir.

Kabızlığı çözmek için beslenme düzeninizde ve yaşam tarzınızda değişiklikler yapın. İşte size kabızlığı yenmeniz için öneriler:


  • En önemli adım günde en az 8 bardak su içmeye başlamaktır.

  • Karın kaslarının güçlü oluşu daha kolay bir dışkılama sağlar. Bu nedenle yoga veya pilates yaparak karın kaslarını güçlendirebilirsiniz. Ayrıca açık havada yapılan yürüyüşler de çözüm sağlayabilir.



  • Beslenmede günlük 25-35 gr posa alınmalıdır. Posa vücudun süpürgesi gibidir. Bağırsakların temizlenmesini sağlar. Yeterli posa alabilmek için günde 3 porsiyon meyve, en az 2 porsiyon sebze tüketin. Ekmeğiniz tam buğday veya çavdar ekmeği olsun. Haftada 2-3 kere kuru baklagil tüketin. Kahvaltınızda nane, dereotu, maydanoz, roka bulundurun. 
  • Probiyotiklerin etkilerinden yararlanın. Bağırsak için yararlı bakteriler olan probiyotikler, sağlıklı bir bağırsak florası oluşturur. Probiyotik içeren yoğurt vekefir beslenmenizin değişmezleri olsun.  
  • Kahvaltıda ve gün içinde bitki çayları tüketin. Siyah çayın yerini papatya, rezene ve yeşil çay alsın.
  • Sabah aç karnına 2 esmer kuru kayısı ve 2 mürdüm eriğini kaynatın. Süzüp suyunu için ve posaları tüketin. Dışkının yumuşamasını sağlayacaktır.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder