25 Kasım 2014 Salı

Günes Carpması Anında İlk Yardım

Kişileri hastanelerin acil bölümlerine taşıyan, sıcakla alakalı durumlar arasında, en tehlikeli olanı sıcak çarpmasıdır. Sıcak çarpması durumunda, vücutta ısıyı düzenleyen sistemler bozulur. Bunun neticesinde, vücudun ısısı, tehlikeli seviyelere kadar yükselir.

Tehlikeli seviyelere ulaşan vücut ısısı, beyin hücrelerinin üzerinde bozulmalara yol açar. Ayrıca kan damarları da ciddi biçimde etkilenir. 
Sıcak çarpmasının, özellikle etkilediği bir yaş grubu yoktur. Her yaş grubundan, her insan sıcak çarpması yaşayabilir.
Sıcak çarpması vakaları iki kategoride ele alınabilir. 
Bu kategorilerin ilki, klasik sıcak çarpmasıdır. Klasik sıcak çarpması, sıcak havaya maruz kalındığı durumlarda görülür. 


Küçük yaştaki çocuklar, yaşlı kimseler ve alkol alanlar bu durumu yaşayabilirler. Klasik sıcak çarpmalarının bir diğer hedef kitlesi de, şeker hastalığı yaşayanlar ve kalp yetmezliği çeken hastalardır. Bu türde, aşırı sıcak olan hava terlemeye, ardından da dehidratasyona neden olur.  Diğer sıcak çarpması türü ise, egzersiz ve spor sonucunda meydana gelendir. Bu tür, genç kesimde sıkça görülür.
Havanın aşırı sıcak olduğu zamanlarda yapılan spor ve egzersizler, bu tür sıcak çarpmalarını tetikler. 
Havanın nem oranı %60 ve üzerinde olduğunda, sıcak çarpması riski de artar. 
Ortamın sıcaklığı, vücut sıcaklığına yaklaşınca, sıcak çarpması gerçekleşir. Bu durumu yaşayan kişilerde, derin uykuya geçiş görülebilir. 
Bununla beraber, taşkınlık içeren hareketler, bilinç bulanıklığı ve zihnin karışması gözlemlenebilir. Kişi komaya girebilir. Vücut ısısı normalin çok üzerindedir. Nabız değişken olmakla beraber, solunumun hızlı olduğu görülür.

Sıcak çarpmalarında ilk yardım için, hasta serin bir ortama alınmalıdır. Kişinin kafası yükseltilmeli ve kıyafetleri çıkartılmalıdır. Eğer bilinç kapalı ise, hasta yan döndürülerek yatırılmalıdır. Hastanın bedeni, ılık su ile ıslatılmış olan bezlerle sarılmalıdır. Bununla beraber, vantilatör veya pencereler ile hava akımı sağlanmalıdır. 
Sık aralıklarla, hastanın ateşi kontrol edilmelidir. Vücut ısısı 39 dereceye düştüğünde, ya sarılan bezler çıkarılmalı ya da hava akımı durdurulmalıdır. Yani hastayı serinletmek için kullanılan işlemlerden sadece bir tanesine devam edilmelidir. 
Bu konu çok önemlidir. Hastanın vücut ısısı 39 dereceye düştükten sonra, her iki serinletme işlemine de devam edilmesi, vücut ısısında ani düşüşlere sebep olur. 
Vücut, ısıyı düzenleyemez hale gelir. Bunun sonucunda da, ölüm yaşanabilir. Yine serinletme amacı ile buzlar havlulara sarılarak, hastanın başına, koltuk altlarına, kasıklarına ve boynuna konulabilir. Sıcak çarpmalarında ilk yardım uygulanmasının ardından, hasta hemen hastaneye gönderilmeli ve profesyonel tedaviye alınmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder