25 Kasım 2014 Salı

Mide Yanması Neden Olur

Mide yanması, yani tıp bilimindeki adıyla gastro özofajial reflü sendromu, sindirim esnasında mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucunda meydana gelen ve yemek borusundan gırtlağa doğru uzanan alanda oluşan yanma hissidir. Genellikle bu yanma ve ekşime hissinin oluştuğu yer mide üzerinde veya göğüsün ortasındaki kemiğin altında diyafram civarıdır.

Bazen gırtlağa hatta ağza doğru yayılabilir. Beslenme alışkanlıklarına da bağlı olarak yaygınlığı değişiklik gösterir. Ülkemizdeki insanlarda, yaklaşık yüzde 30-40 oranında bu şikâyet görülür. Kimi kişiler, hemen hemen her gün, kimi insanlar da yedikleri yiyeceğe olan hassasiyetlerine göre haftada birkaç kez, bu durumla karşı karşıya kalır. Genelde her yaşta görülse de, daha çok 25 ile 50 yaşları arasında yoğun olan bir rahatsızlıktır. Yanma hissi genelde yemekten yarım saat sonra başlar ve iki üç saat kadar devam edebilir. Mide asidinin oluşturduğu bu problemin en temel sebebi, yenilen bazı yiyeceklerin sindirimi zor olduğundan ya da midenin zorluk çekmesinden dolayı, aşırı miktarda mide asidi salgılanmasıdır. Mide asidinin aşırı olmasından dolayı, bu asit midenin kendisine zarar vermekte ve acıya sebep olmaktadır.

Normal şartlarda vücudun salgılanan pek çok aside karşı, kendini bu asitlerin zararlı etkilerinden koruyacak pek çok sistemi olmasına rağmen, bazen metabolizmada meydana gelen aksaklıklardan dolayı, metabolizma bu asitlerden etkilenir. Mide asidinin, midenin sindirim hareketleri ve oluşan basınç sebebiyle fışkırması gayet doğaldır, ancak bunun yemek borusuna girişini engelleyen ve yemek borusu ile mide arasında bulunan kapakçık, yeterli miktarda çalışmayınca bu rahatsızlık oluşur. Bunu önlemenin yolu en başta bilinçli ve dengeli beslenmeye başlamaktır. Mide mekanizmasını bozmayan, mide sağlığına faydalı yiyecekleri tüketerek bu rahatsızlığı azaltmak mümkündür.

Hastalık teşhisini koymak için doktorun kısa bir süre hasta öyküsünü ve şikâyetlerini dinlemesi yeterlidir. Kimi ağır durumlarda, özellikle ilerlemiş yaştaki hastalarda endoskopi yöntemi kullanılır. Tedavi olarak belli bir diyet haricinde, bazı ilaçlarla mide asidinin salgı miktarı azaltılmaya çalışılır. Verilen diyetlerde mide asidini azaltacak, mide asidinin salgılanmasını tetiklemeyecek ya da asidi kurutacak besinlere yer verilir. Bunların başında kızarmış ekmek, muz, maden suyu, patates ve lifli yiyecekler gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder