25 Kasım 2014 Salı

Kafa Yaralanmalarında İlk Yardım

Trafik kazalarında, ev kazalarında, deniz ve havuzlardaki kazalarda, kafa yaralanmalarına sıkça rastlanmaktadır. Bu yaralanmalar, açık ve kapalı yaralanmalar olarak 2 ayrı grupta değerlendirilebilir. Açık kafa yaralanmalarında, yara çıplak gözle açıkça görülebilmektedir. Hemen pansuman yapılmalıdır. Yaralı 30 derecelik bir açı ile yüksekte ve oturur pozisyonda ambulansa bindirilerek, hastaneye götürülmelidir. Bazı ağır vakalarda, burundan veya kulaktan kan ya da kanlı sıvı geldiği gözlemlenir.
Bu sıvı omurilik sıvısıdır. Durumun tehlikeli olduğunu gösterir. 

Böyle durumlarda, kan gelen uzva hafif pansuman yapılır. Asla tampon uygulaması yapılmamalıdır. Sıvının dışarı akması gereklidir. Kapalı kafa yaralanmalarında ise tablo farklıdır. Bu tarz bir yaralanma yaşayan kişide aşırı bir kusma görülebilir. Kusmaya, baş ağrısı ve baş dönmesi eşlik edebilir. Bu durumdaki kişiler, bilinçlerini kaybedebilirler ve aniden uykuya dalabilirler. Yavaştan hızlıya, hızlıdan yavaşa değişiklik gösteren bir soluk alma tarzı meydana gelir. Eğer kanama artarsa gözbebekleri büyür. Bu vakalara, acilen hastanede müdahale gerekmektedir.
Kafa yaralanmalarında, şişliğin engellenmesi için, buz uygulaması yapılabilir. Buz, bölgede en fazla yarım saat tutulmalıdır ve doğrudan temas ettirilmemelidir. Kafasına bir darbe almış olan kişi, en az 24 saat yalnız bırakılmamalıdır. Ayrıca kafa yaralanması yaşayan kişiler, ilk 24 saat içerisinde araç kullanmamalıdır.

Kafaya bir yabancı cisim battı ise, bu cisim çıkarılmadan, yaralı hastaneye götürülmelidir.
Bazı vakalar için doktorlar, gerekli gördükleri takdirde antibiyotik ilaçlar yazabilirler. Kafa yüzeyinde gerçekleşmiş kesiklerde, doktorlar, lokal anestezi altında dikiş yapabilmektedirler. Kapalı kafa yaralanmalarında, içeride kanama mevcutsa, uzman doktor, öncelikle kanamanın yerini net bir şekilde tespit edecektir. Kanamanın şiddeti ve durumu kesinleştikten sonra, gerekli müdahale yapılacaktır. 


Bazı vakalarda nöbet geçirme riski bulunabilir. Bu durum söz konusu olduğunda, doktorlar tarafından nöbetleri engelleyen ilaçlar verilebilir. Ağır kafa yaralanması yaşayan yaralılara, nefes tüpü takılma ihtimali de vardır. Bu sayede, hasarın yayılması önlenir. Kafa yaralanmalarında, delinme var ise, yüksek ihtimalle ameliyat gerekliliği doğacaktır. 
Derin yaralara dikiş yapılabilir veya zımba ya da yapıştırma usulü ile yara kapatılabilir. Yaralanmaya paslı bir cismin sebep olmuş olabilmesi ihtimali göz önüne alınarak, eğer yaralının tetanos aşısı yoksa ya da üzerinden 10 yıl geçmiş ise, tetanos aşısı da uygulanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder