ASCO Bilgi dosyası serisinden çevirisini yapıp uyarladığımız bu yazıyı sizlere aynı zamanda Podcast olarak da sunmak istedik. İyi dinlemeler!
Mamografide ne beklemeli?
Mamografi, meme görüntülenmesi için kullanılan röntgen ışını tipidir. Mamogram adındaki röntgen filmleri , memedeki ufak tümörleri ve düzensizlikleri gösterir.
Tarama ve teşhis için olmak üzere 2 tip mamografi vardır: Tarama mamogramı hiçbir belirti göstermeyen kişilere uygulanan genel taramadır. Teşhis mamogramı ise, taramada kuşkulu bir bölge görüldüğünde veya kişi memesinde kitle veya diğer sıradışı belirtileri gördüğünde yapılır. Teşhis mamografisinde memeden daha fazla görüntü alınır.
Yakın zamanda mamografi alanında önemli teknik gelişmeler yaşandı; günümüzde daha düşük doz radyasyon kullanılıyor, ve görüntüler daha net. Son teknoloji görüntünün bir film yerine bilgisayara kaydedildiği dijital mamografiler, filmi saklama ve bulma işlemini kolaylaştırıyor. Dijital mamografi henüz üzerinde çalışılan yeni bir alan.
Medikal Ekip
Mamografi, ekipmanı nasıl kullanacağı konusunda eğitim görmüş bir teknisyen tarafından kullanılır. İşlem boyunca teknisyenle aynı odada bulunursunuz.
Mamogram neticesi, görüntüleme ve tarama testlerini yorum konusunda uzman radyolog doktorlar tarafından incelenir.
Mamogram öncesi sorabileceğiniz sorular:
Mamogram öncesi doktorunuzla tüm meme semptomlarınız ve yaşadığınız problemler konusunda konuşun. Aşağıdaki soruları sorabilirsiniz:
- Mamogramı kim yapacak?
- Bu hastane/kurumun mammogram konusunda tecrübesi nedir?
- Mamografinin risk ve faydaları nedir?
- Muayene öncesi geçmiş mammogram filmlerimi yanımda getirmelimiyim?
- Sonuçlari nasıl ve ne zaman alacağım?
- Sonuçları bana kim açıklayacak?
- Neticeler kesin değil veya kansere işaret ediyor ise başka ne tip testler yaptırmam gerek?
Eğer hamile veya emziriyorsanız mutlaka doktorunuza bildirin. Her iki durumda da, doktorunuz muhtemelen bu testi yaptırmamanızı söyleyecektir.
İşlem için hazırlık
Mamogram yapılacağı gün koltuk altı ve meme bölgenize, deodorant, pudra, losyon veya parfüm sürmeyin. Bu ürünler kalıntı bırakarak mamogramda yanıltıcı sonuçlara neden olabilir.
Adet döneminden 2 hafta sonrası için randevu alın bu dönem memelerinizin en az hassas olduğu dönemdir. Çekimden 1 hafta önce kafein tüketmeyin. Eğer çekim günü ağrı kesici alırsanız daha rahat olmanızı sağlar ve meme hassasiyetini azaltır.
İşlem süresince
Mamografi islemi 10 -15 dakika sürer ancak tüm hazırlık, üzerinizi değişmeniz, işlem, ve teknisyenin kontrolü ile 1 saati bulabilir.
Gelir gelmez mücevherlerinizi çıkarmanız ve bel üstü çıplak kalarak, önden açılan hastane önlüğü giymeniz istenecektir.
İşlem öncesi teknisyene meme implantı, önceki bir meme cerrahisinden yara dokusu, veya başka sorununuz varsa belirtin. Bunları bilmek hem mamogramı uyguluyan teknisyene, hem değerlendiren radyoloğa raporları daha doğru okuması açısından yardımcı olacaktır. Daha önce meme ameliyatı olduysanız, teknisyen yara bölgesine ufak metal izler koyabilir. Bu radyoloğunuzun nüks riski taşıyan bölgeleri daha kolay belirlemesine yardım edecektir.
Teknisyen işleme başlarken rahat olmanızı ve derin nefes almanızı isteyecektir. Siz makinenin önünde duruyor pozisyondayken, teknisyen memenizi iki plaka arasına yerleştirecek, ve memeyi yassılaştıracak şekilde plakaları sıkıştırarak röntgen çekecektir. Bu işlem birkaç saniye sürer. Meme, dokuyu yaymak, ufak değişimleri daha kolay belirlemek ve aynı zamanda flu görünümü engellemek için sıkıştırılır.
Tarama mamogramında, teknisyen bir yukarıdan, bir de kenardan olmak üzere her memenin 2 resmini alır. Teşhis mamogramında, daha fazla görüntü çekilebilir. Her görüntü öncesi pozisyonunuzda ufak değişiklik yapılacaktır. İşlem bittiğinde filmler hazırlanırken teknisyen görüntü net ve okunuyor mu kontrol etmek için sizi biraz bekletecektir. Gerek olduğu durumlarda, teknisyen ek görüntü alacaktır.
İşlem sonrası
Mamogram sonrası normal günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Testten 10-15 gün sonra neticeler elinize ulaşacaktır.
Kaynak:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder